Provincie Noord-Brabant




|Datum         |
|13 mei 2008   |
|Nummer        |
|96            |
Second opinion naar omvang etheenoxide in 2004: Gifwolk Shell niet groter dan verwacht

Uit de second opinion naar de omvang van de wolk etheenoxide die bij Shell Moerdijk in 2004 ontsnapte, blijkt dat er circa 3,9 - 4,5 ton is uitgestoten. De provincie Noord-Brabant heeft dit laten onderzoeken nadat Shell bekend maakte dat, in de meest ongunstige denkbare omstandigheden, een hoeveelheid van maximaal 5,3 ton etheenoxide was geëmitteerd.

Aanvankelijk werd door Shell uitgegaan van een uitstoot van 1 tot 2 ton ethyleenoxide, maar toen Shell dit herberekende bleek dat de hoeveelheid hoger is geweest: maximaal 5,3 ton.

Deze second opinion van de provincie, die verantwoordelijk is voor de handhaving van de milieuvergunning, is een verificatie op de betrouwbaarheid van de door Shell uitgevoerde herberekening. De conclusies bevestigen dat de emissie onder het door Shell berekende maximum is gebleven.

Het RIVM heeft in opdracht van de gemeente Moerdijk en de VROM-Inspectie de risico's van de emissie voor de volksgezondheid onderzocht. Hieruit blijkt dat er geen negatieve gevolgen voor de volksgezondheid zijn geweest. Ook onderzoeksbureau TNO heeft in opdracht van Shell een onderzoek verricht naar de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Ook hieruit blijkt dat er geen gevolgen voor de volksgezondheid waren.

Naar aanleiding van het incident in 2004 heeft de provincie de milieuvergunning van Shell Moerdijk op het onderdeel van incidenten kritisch getoetst. Als gevolg daarvan heeft Shell het bedrijfsnoodplan aangepast. Daarnaast heeft Shell op basis van de door hun in 2004 ingediende rapportage een aantal maatregelen getroffen die dit soort incidenten moeten voorkomen. Zo is er een extra beveiligingssysteem aangebracht en zijn alarmen veiligheidshalve nagelopen. Ook zal Shell de berekeningen van de emissie van incidenten, waarvoor een schriftelijke rapportage aan de provincie is vereist, intern extra laten beoordelen. Deze werkwijze wordt in hun bedrijfsbeheersysteem geborgd.

Informatie en persberichten vindt u op de internetsite van de provincie Noord-Brabant,
Voor informatie over dit persbericht:
afdeling Communicatie, Sonja van der Graaf, telefoon (073) 6812184


---- --