Dalende indices temperen belangstelling voor beleggen

Publicatietijd: 12/05/2008 09:00

12 mei 2008 - Millward Brown heeft in het voorjaar van 2008 weer haar jaarlijks onderzoek onder particuliere beleggers uitgevoerd. Dit is de twaalfde editie sinds 1997. Er zijn 1.075 huishoudens ondervraagd die beleggen in individuele aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, derivaten, aandelenlease of structured products. Enkele opvallende resultaten:


-Nederland telt in het voorjaar van 2008 in totaal 1,36 miljoen beleggende huishoudens, wat neerkomt op een afname van 5% (79.000 beleggers) ten opzichte van een jaar eerder. Deze afname is overigens lang niet zo groot als in de jaren 2002-2003, toen maar liefst 18% van de beleggende huishoudens de figuurlijke handdoek in de ring gooide. Het aantal beleggende huishoudens ligt anno 2008 weer op het niveau van 2006.


-Ook in een krimpende markt zijn er nieuwe toetreders. In het afgelopen jaar zijn iets minder dan 60.000 particulieren gestart met beleggen.


-De koersval van de AEX in het eerste kwartaal van 2008 en de grote onzekerheid over de Amerikaanse economie hebben het vertrouwen van beleggers zeker geschaad. Zo zien we dat het aantal beleggers dat zich pessimistisch uit over de AEX, historisch hoog is. Onder de minder ervaren beleggers ontstaat steeds meer het besef dat men zich op glad ijs begeeft.


-Een aanzienlijk deel van de beleggers is bewust (meer) gaan sparen en minder gaan beleggen; het aandeel van het spaargeld binnen de totale portefeuille is ten opzichte van 2007 dan ook fors toegenomen.


-Beleggingsfondsen zijn nog de meest voorkomende beleggingsvorm. Ook wat betreft de positie in de asset mix staan beleggingsfondsen bovenaan (het niveau is vergelijkbaar met 2006). Belegd geld is als volgt gemiddeld verdeeld:
-43% in beleggingsfondsen

-33% in aandelen

-14% in derivaten

-9% in obligaties.


-De interesse voor duurzaam beleggen groeit. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal beleggers gestegen van 8% naar 12%.


-Dividendrendement wordt de laatste jaren steeds vaker genoemd als reden om te beleggen. Beleggers hebben in toenemende mate oog voor waardeaandelen en dit lijkt een logische ontwikkeling gezien de lang aanhoudende volatiele markt, waarin het voor beleggers steeds moeilijker wordt om koerswinsten te behalen.


-Het beleggen in indextrackers of indexfondsen blijft vooralsnog beperkt tot een selecte groep; circa 2% belegt in indextrackers en 5% in index beleggingsfondsen.

Met 70 kantoren in 45 landen behoort Millward Brown wereldwijd tot de top van internationale marktonderzoekbureaus. Door de overname in 2003 van Centrum voor Marketing Analyses plaatste Millward Brown zich in de top-5 van Nederlandse marktonderzoeksbureaus. De belangrijkste specialisaties van Millward Brown in Nederland zijn Financiële Dienstverlening, Fast Moving Consumer Goods, Telecom en Energie. Het bureau in Nederland is gevestigd in Amsterdam en telt 110 werknemers.


Links: http://www.millwardbrown.nl