Persbericht


13 mei, 2008

Onderzoek PC Tools toont aan dat Vista niet immuun is voor malware ~ Windows Vista is vatbaarder voor malware dan Windows 2000 ~

PC Tools, leverancier van beveiligingssoftware, heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Windows Vista nog steeds vatbaar is voor malware. De afgelopen periode besteedde Microsoft veelvuldig aandacht aan het veiliger maken van Vista. Dit door onder andere een aantal verbeteringen op het gebied van beveiliging aan te brengen, die in eerste instantie niet aan het bestaande systeem waren toegevoegd. Echter, de beveiligingsexperts hebben nog niet geconcludeerd dat de beveiliging tegen malware nu ook daadwerkelijk is verbeterd.

"Volgens Microsoft is Vista het meest veilige systeem van Windows", zegt Simon Clausen, CEO bij PC Tools. "Echter, uit recent onderzoek blijkt dat Windows Vista vatbaarder is voor malware dan het acht jaar oude Windows 2000. Daarnaast hebben ongeveer 1,4 miljoen computers, die getest zijn in een ThreatFire-omgeving, aangetoond dat Vista slechts 37 procent veiliger is dan Windows XP."

Unieke bedreigingen per 1000 machines:

* Windows 2000: 586

* Windows 2003: 478

* Windows XP: 1,021

* Windows Vista: 639

Ondanks dat het onderzoek uitwijst dat er minder bedreigen per machine zijn op Windows Vista dan op XP, is het risico erg groot dat het aantal aanvallen en besmettingen zal stijgen. PC Tools waarschuwt dat aanvallen nu nog beperkt zijn aangezien Vista op dit moment een kleiner marktaandeel heeft dan de vorige versie van het Windows-besturingssysteem. Wanneer het marktaandeel van Vista gaat stijgen, wordt het platform aantrekkelijker voor aanvallen.

Sinds de uitgave van Vista heeft Microsoft het verbeterde niveau van de beveiliging benadrukt. Dit was tevens een belangrijke reden waarom gebruikers hun systeem zouden moeten upgraden van Windows XP naar Vista. Indien de voorspellingen van Microsoft kloppen en het marktaandeel van Vista groeit, dan wordt er een verdere stijging verwacht van het aantal aanvallen en besmettingen. Daarom is het belangrijk dat bij het gebruik van Vista altijd antivirus- en antispyware-software wordt geïnstalleerd.

(321 woorden)