Ingezonden persbericht


Overzicht bijeenkomsten juni2008
ter publicatie in agendaoverzichten

DEN HAAG, 13 mei 2008 - In de maand juni organiseert Nicis Institute de volgende bijeenkomsten:


Bijeenkomst Wmo-problematiek (Den Haag)

9 juni 2008

Nicis Institute organiseert een bijeenkomst over de Wmo-problematiek op 9 juni aanstaande. Doel van deze bijeenkomst is om vertegenwoordigers vanuit diverse gemeenten of andere stedelijke partijen bijeen te brengen om te bediscussieren welke kennisvragen er leven in de steden t.a.v. het Wmo-beleid. Op de bijeenkomst zullen ook enkele universitaire onderzoekers aanwezig zijn die met hun kennis en expertise op genoemd terrein een bijdrage zullen leveren aan de discussie. Centraal staan echter de stedelijke praktijk en de daar gesignaleerde kennislacunes. Op termijn is het de bedoeling om gezamenlijk te komen tot concreet, praktijkgericht onderzoek.

De bijeenkomst is bestemd voor professionals uit de stedelijke praktijk die werkzaam zijn bij gemeenten of maatschappelijke organisaties en verantwoordelijk zijn voor het WMO-beleid.

Meer informatie: http://www.nicis.nl/nicis/bijeenkomsten/2008/06/wmo-bijeenkomst_1002.html

Congres Bouwstenen voor een nieuw Stedenbeleid (Den Haag)
12 juni 2008

Nicis Institute organiseert het congres Bouwstenen voor een nieuw Stedenbeleid. Ministers, bestuurders uit de steden, kamerleden en ambtenaren (zowel van de ministeries als van de steden) zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Een congres dat reflecteert, motiveert en stimuleert. Een congres dat creatief naar de toekomst kijkt en zich richt op de kansen en mogelijkheden. Een congres dat zich baseert op de successen en verworvenheden van het grotestedenbeleid van de afgelopen 5 jaar en dat zich richt op de agenda van de toekomst.

Programma De dag wordt geopend door minister Ella Vogelaar van WWI. Vervolgens zijn Pieter Winsemius en Peter Nijkamp (NWO) gevraagd om kernachtig hun visie op het bestaande en het toekomstige stedenbeleid uiteen te zetten. In een zevental workshops wordt het toekomstige stedenbeleid besproken en uitgediept.

Meer informatie: http://www.nicis.nl/nicis/bijeenkomsten/2008/06/grootstedenbeleid_1000.html

Conferentie Wijkeconomie: De slag naar de praktijk (Rotterdam)
25 juni 2008

De wijkeconomie mag zich in een enorme belangstelling verheugen. Wijkmanagers, wethouders, onderzoekers en adviseurs richten zich in toenemende mate op deze nog 'vergeten' pijler van de stedelijke herstructurering. In veel wijken zijn projecten gestart of inmiddels al toe aan een evaluatie. De variatie daarin is groot. Sommige wijkeconomie-projecten richten zich op het verbeteren van de economische omgeving in wijken (een gebiedsgerichte aanpak), andere juist op het stimuleren van bewoners om via ondernemerschap vooruit te komen.

Wat zo langzaamaan komt bovendrijven in de veelheid aan projecten over en onderzoeken naar wijkeconomie, is dat de 'wijkeconomie' eigenlijk breed dient te worden bekeken, in twee opzichten. Ten eerste; de wijkeconomie bestaat niet alleen uit nieuwe of creatieve en innovatieve ondernemers.

De wijkeconomie wordt ook, en misschien wel juist, gedragen door bedrijven die al langer in de wijk gevestigd zijn en daar relatief honkvast en 'verankerd' opereren. Die verankering kan zowel een professionele als privé-reden hebben. Een tweede verruiming van het begrip "wijkeconomie" is dat de focus op probleemwijken en herstructurering niet altijd nodig is. Elke wijk heeft een eigen wijkeconomie, met kansen, belemmeringen en sterktes. Juist het contrast tussen verschillende typen wijken is nodig om dit op waarde te kunnen schatten. Deze bijeenkomst is bedoeld voor beleidsmedewerkers uit de G4, de G27 en andere grote steden, voor ondernemers en vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties en wetenschappers. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht.

Meer informatie: http://www.nicis.nl/nicis/bijeenkomsten/2008/06/wijkeconomie_1001.html

Noot voor de redactie /