Ingezonden persbericht


Balkenende is watching you!

JOVD roept ook VVD op tot afkeuren opslag verkeersgegevens

Den Haag, 13 mei 2008 - Morgen zal in de Tweede Kamer de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens behandeld worden. Het kabinet stelt hierin voor deze gegevens maar liefst 18 maanden te bewaren. De JOVD heeft grote bezwaren bij het opslaan van verkeersgegevens van onschuldige burgers, en benadrukt het belang van privacybescherming. De jonge liberalen zijn bovendien teleurgesteld in de houding van de VVD in het privacydebat.

De JOVD maakt zich steeds meer zorgen over de toename van privacyschendende maatregelen, die zogenaamd de veiligheid ten goede komen. Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat: "In Nederland kan je steeds minder doen zonder in de gaten gehouden te worden. Er hangen overal camera's, we hebben bijna geen geheimen meer voor de overheid en nu willen ze onze telefoongesprekken en e-mails gaan bewaren. Dit alles voordat je überhaupt iets verkeerds hebt gedaan!"

De Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens (WBT) heeft als doel de Europese Richtlijn Dataretentie in Nederland toe te passen. Deze richtlijn verlangt dat dataverkeer, zoals e-mail, internetgebruik en telefoongebruik, tussen de 6 maanden en 2 jaar bewaard blijft. Diepemaat: "Het kabinet wil weer eens het beste jongetje van de klas uithangen door de gegevens 18 maanden te bewaren. Wij zijn per definitie tegen gegevensopslag, maar dat je drie keer boven de norm gaat zitten is totaal niet te verantwoorden."

Volgens de JOVD zijn er meer argumenten tegen dan voor de wet. "Het is ten eerste de vraag of het veiligheid bevordert, wij betwijfelen het nut ten zeerste. Als je de privacy op zo'n ingrijpende manier schendt, moet daar ten minste iets tegenover staan, en dat is nu niet het geval. Daarnaast zijn er nog veel praktische bezwaren, zoals kosten en uitvoering," aldus Diepemaat.

De JOVD is teleurgesteld in de houding van de VVD in het privacydebat. Diepemaat: "Juist de VVD moet als ware liberale partij opkomen voor het belangrijke recht op privacy. Helaas kiezen ze keer op keer voor schijnveiligheid, ten koste van privacy. Voor de jonge liberalen is dit wel een belangrijk onderwerp en wij roepen hen op deze kwalijke maatregelen af te keuren!"


* * *


Ingezonden persbericht