Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 13 mei 2008

Huidig Polderplan Eilandspolder wordt niet uitgevoerd Tijdelijke voorzieningen beheer Eilandspolder vereist

Agrariërs en terreinbeheerders hebben in de Eilandspolder vanaf 2002 gewerkt aan de ontwikkeling van het Polderplan. Recent is duidelijk geworden dat de uitvoering van dit Polderplan in de huidige vorm niet mogelijk is. Omdat het gebied door het Rijk is aangewezen als Natura 2000 gebied moet elke maatregel getoetst kunnen worden aan de wettelijke kaders van deze Europese richtlijn. Om toetsing mogelijk te maken moet de provincie Noord-Holland als bevoegd gezag een Natura 2000 beheerplan voor het gebied opstellen. Het Polderplan zelf blijkt onvoldoende inhoudelijke en juridische basis te bieden voor het verlenen van vergunningen.

Het bestuur van de Stichting Eilandspolder, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Polderplan, betreurt dat deze situatie is ontstaan. Het heeft grote consequenties voor het beheer van de natuurgebieden van de terreinbeherende organisaties en de bedrijfvoering van de betrokken pachters. Ook vindt de Stichting het erg spijtig dat het zo lang heeft moeten duren voordat inzicht gegeven kon worden in deze situatie. De Stichting zal bij de provincie Noord-Holland aandringen op de ontwikkeling van de vereiste toetsingskaders. De betrokken pachters zijn op 8 mei jl. geïnformeerd over deze stand van zaken.

Omdat het Polderplan niet kan worden uitgevoerd ontstaat op een aantal plekken de situatie dat percelen niet kunnen worden beheerd omdat veekerende hekken ontbreken. Op korte termijn zijn tijdelijke noodmaatregelen nodig om verwaarlozing en achteruitgang van de betreffende percelen te voorkomen. Op initiatief van de Stichting Eilandspolder wordt in kaart gebracht bij welke agrariërs en op welke plekken deze tijdelijke maatregelen nodig zijn om een werkbare beheersituatie te scheppen. De tijdelijke hekken worden op zeer korte termijn ter beschikking gesteld aan de betrokken pachters. De plaatsing van deze hekken betreft nadrukkelijk geen vervolg van de uitvoering van het Polderplan, maar een tijdelijke voorziening om het beheer mogelijk te maken.

De Stichting Eilandspolder zal de betrokkenen blijven informeren en betrekken bij het nemen van de tijdelijke maatregelen en de ontwikkeling van de toetsingskaders door de provincie Noord-Holland.