Gemeente Epe


Bruidspaar in Epe kan eigen trouwlocatie kiezen

De gemeente Epe heeft een nieuw reglement voor de burgerlijke stand vastgesteld. Dit betekent o.a. dat aanstaande echtparen hun eigen locatie kunnen kiezen voor de huwelijksvoltrekking. Bruidsparen kunnen nu bijvoorbeeld in hun eigen woning of ouderlijk huis binnen de gemeente Epe trouwen. Dat hoeft dus niet meer het gemeentehuis of kasteel De Cannenburgh te zijn.

Niet elke locatie is geschikt als trouwlocatie: een kerk mag niet voor een burgerlijk huwelijk worden gebruikt, net zoals gebouwen met commerciële of para-commerciële doeleinden (horeca, zwembad). Aan het kiezen van een trouwlocatie zijn ook nog enkele praktische voorwaarden verbonden. Zo moet de huwelijkslocatie voldoen aan de normale veiligheidseisen en geen overlast veroorzaken voor de omgeving (parkeervoorzieningen, openhouden toegangswegen e.d.). Ook moet de locatie door de eigenaar voor de duur van de plechtigheid gratis ter beschikking worden gesteld aan van de gemeente. Tenslotte moet de locatie beschikken over voorzieningen/faciliteiten voor de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand (bijvoorbeeld kleedruimte).

Bruidsparen die op een andere locatie willen trouwen moeten minimaal drie maanden van tevoren een verzoek indienen bij B&W. De kosten van trouwen op locatie zijn hetzelfde als trouwen in het gemeentehuis, ¤ 230,- per huwelijksvoltrekking (legesverordening 2008).

Dit conceptbesluit (met aanvullende stukken) ligt vanaf 14 mei a.s. gedurende 4 weken ter inzage in de Publiekswinkel in Epe (open: werkdagen van 8.00 - 12.00 uur) of bij het Publieksloket in Vaassen (open: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 - 15.30 uur).

Ter voorbereiding van het definitieve besluit (ingevolge de Algemene wet bestuursrecht afdeling 3:4) kan iedereen gedurende deze periode zijn of haar zienswijze kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van Epe.