Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 148/GH
Datum: 14 mei 2008

Provincie Fryslân geeft een forse impuls aan 1285 projecten op het platteland

De provincie Fryslân heeft in de periode 2001-2006 ruim 1285 projecten een flinke impuls gegeven. De zogenaamde Plattelânsprojekten hebben een totaalwaarde van E 348 miljoen euro, waarvan de provincie bijna E 50 miljoen heeft bijgedragen. "Het motto van de Plattelânsprojekten is 'mensen, goede ideeën en geld bij elkaar brengen' en dat heeft bijzonder goed gewerkt"; aldus gedeputeerde Anita Andriesen. "Het succes houdt nog niet op. Er liggen nog 300 projecten op de plank liggen. Tot 2013 kunnen er ook nog nieuwe projecten ingediend worden." Naast de provincie hebben de gemeenten, het Rijk, de Europese Unie, Wetterskip en derden een bijdrage geleverd.

Om de recreatie en het toerisme te versterken zijn er meer dan 100 projecten uitgevoerd. Ook zijn er ruim 30 projecten uitgevoerd om het midden en kleinbedrijf te stimuleren en 60 projecten die de landbouw stimuleren. Er zijn meer en betere fiets-wandel en ruiterpaden gerealiseerd. Daarnaast zijn er projecten uitgevoerd op het terrein van onder andere kunst & cultuur, musea & educatie en water en milieu.

De afgelopen jaren zijn de Plattelânsprojekten steeds complexer geworden. Een goed voorbeeld hiervan is de herinrichting van het centrum van Koudum waar een multifunctioneel centrum is gebouwd, een jeugdsoos kwam en het voortgezet onderwijs behouden werd. Meer dan de helft van het budget werd besteed aan grote projecten die vooral in Zuid-Fryslân zijn uitgevoerd, hier is ook de meeste omzet behaald.

De komende jaren gaat het project Plattelânsprojekten verder. De komende jaren wil Fryslân inzetten op een betere kwaliteit van de projectaanvragen, een betere zichtbaarheid van de uitgevoerde projecten. Daarnaast wil de provincie de administratieve doorlooptijd terugbrengen. Op de website www.plattelandsprojecten.nl


---- --
PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
13 mei 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 6 mei 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Actieplan geluidshinder provinciale wegen
De provincie is dit jaar op basis van nieuwe wetgeving voor het eerst verplicht een zogenaamd Actieplan Geluid op te stellen voor (provinciale) wegen waarop meer dan 6 miljoen voertuigen per jaar passeren. Het gaat in Fryslân om vier wegvakken: Leeuwarden-Marssum, Leeuwarden-Tytsjerk, Tytsjerk-Hurdegaryp en Burgum-Sumar. Het geluidsniveau op deze wegen, veroorzaakt door verkeer, wordt in het door het college vastgestelde Actieplan vastgesteld op 65dB(A).

De beperking van geluid kan plaatsvinden door maatregelen aan wegen (geluidsreducerend asfalt, snelheidsbeperkingen e.d.) of het plaatsen van geluidswallen- of geluidsschermen. Voor de vier genoemde wegvakken doet zich dit keuze niet voor: twee woningen tussen Leeuwarden en Tytsjerk hebben een hogere geluidsbelasting maar voor deze woningen heeft de minister van VROM in 1992 al een waarde van 73dB(A) vastgesteld (het gaat om Rijksstraatweg 9 en 15). Voor de nog aan te leggen Haak om Leeuwarden en De Centrale As geldt dat al rekening is gehouden met de wetgeving en bij woonbebouwing geluidsreducerend asfalt wordt gebruikt.


2. Provincie Fryslân geeft een forse impuls aan 1285 projecten op het platteland De provincie Fryslân heeft in de periode 2001-2006 ruim 1285 projecten een flinke impuls gegeven. De zogenaamde Plattelânsprojekten hebben een totaalwaarde van E 348 miljoen euro, waarvan de provincie bijna E 50 miljoen heeft bijgedragen. "Het motto van de Plattelânsprojekten is 'mensen, goede ideeën en geld bij elkaar brengen' en dat heeft bijzonder goed gewerkt"; aldus gedeputeerde Anita Andriesen. "Het succes houdt nog niet op. Er liggen nog 300 projecten op de plank liggen. Tot 2013 kunnen er ook nog nieuwe projecten ingediend worden." Naast de provincie hebben de gemeenten, het Rijk, de Europese Unie, Wetterskip en derden een bijdrage geleverd. Persbericht beschikbaar


---- --