Gemeente Tilburg

Uniek en geslaagd experiment toepasbaar in alle natuurbaden

Wetenschappelijke proef tegen blauwalg Strandbad Rauwbraken succesvol Het water van Strandbad Rauwbraken in Berkel-Enschot kampte al enige jaren met het probleem van extreme blauwalgvorming met als gevolg dat het natuurbad regelmatig gesloten was voor het publiek. In 2005 is daarom, op initiatief van gemeente Tilburg, een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de mogelijkheden om de algengroei te stoppen. In dit onderzoek werkte de gemeente Tilburg samen met de leerstoel Aquatechnisch Ecologie en waterkwaliteit van de Universiteit Wageningen (dr. Miquel Lurling), bioloog drs. Frank van Oosterhout van de Stichting Nederlandse Onderwaterparken (SNOP), Waterschap de Dommel en de provincie Noord-Brabant. De samenwerking mondde in april 2008 uit in een geslaagd praktijkexperiment. Door een nieuwe vorm van waterbehandeling is er geen enkel spoor van blauwalg meer aangetroffen. Inmiddels is ook duidelijk dat deze werkwijze in alle natuurbaden toepasbaar is.
Geslaagd experiment
Het praktijkexperiment bestaat uit het toedienen van een milieuvriendelijk vlokmiddel aan het water. Vervolgens wordt de bodem van de natuurplas met leem bedekt, waardoor het water groenblauw kleurt. In april 2008 is het water van Strandbad Rauwbraken op deze wijze behandeld. Binnen een week werd er geen enkele vorm van blauwalg meer aangetroffen en nam de waterkwaliteit aanzienlijk toe. De proef wordt inmiddels permanent uitgevoerd en kan nu ook toegepast gaan worden in andere natuurplassen met algenvorming.
Brede samenwerking
Het wetenschappelijke onderzoek, dat van 2005 tot 2007 heeft gelopen, en het praktijkexperiment van afgelopen maand is een samenwerking geweest van de Dienst Bedrijven/Sportbedrijf van de gemeente Tilburg, de leerstoel Aquatechnisch Ecologie en waterkwaliteit van de Universiteit Wageningen, bioloog Frank van Oosterhout van de Stichting Nederlandse Onderwaterparken (SNOP), Waterschap de Dommel en de provincie Noord-Brabant. Het uitvoeren van het praktijkexperiment in april 2008 is deels gesubsidieerd door provincie Noord-Brabant en Waterschap de Dommel. Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.

////////////////////////Einde persbericht//////////////////// Als mediarelatie kunt u aanwezig zijn bij de perspresentatie van het wetenschappelijke experiment. Deze presentatie vindt plaats op woensdag 14 mei om 15.00 uur bij Strandbad Rauwbraken. U kunt zich hiervoor per e-mail (erik.jacobs@tilburg.nl) of telefonisch (013-5429230) aanmelden bij Erik Jacobs. Tijdens deze presentatie wordt door bioloog drs. Frank van Oosterhout en dr. Miquel Lurling van de Universiteit van Wageningen nader ingegaan op het geschetste wetenschappelijk onderzoek en het geslaagde praktijkexperiment. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Bax, hoofd Sportaccommodaties, gemeente Tilburg, tel. (013) 532 60 20.