Ingezonden persbericht


VRAGEN door de leden van de raad gesteld overeenkomstig artikel 38 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad van de gemeente Groningen.

2008 - Nr. 43.

VRAGEN van D66 van de heer P.J.R. van der Wilt betreffende gevolgen van het stemmen met potlood voor mindervaliden. (Binnengekomen: 8 mei 2008.)

Naar aanleiding van uw brief gedateerd op 10 april over de aanstaande verkiezingen waarbij het rode potlood weer ter hand genomen zal worden heeft de fractie van D66 een aantal vragen. D66 heeft geïnformeerd bij het Meldpunt Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad en dat leert ons dat stemmen met het potlood een teruggang is ten opzichte van elektronisch stemmen, met name voor blinden en slechtzienden. Ook voor ander mindervaliden zou de toegankelijkheid bij het stemmen verminderd kunnen worden. D66 is van mening dat het voor een ieder mogelijk moet zijn democratisch recht naar behoren uit te oefenen. Belemmeringen die dat recht in de weg zouden kunnen staan moeten zoveel mogelijk weggenomen worden.

De fractie van D66 heeft daarover de volgende vragen:

Heeft het college zich rekenschap gegeven van deze teruggang en wil het maatregelen nemen om deze te minimaliseren?

De toegankelijkheid van stembureaus is een probleem dat zich vaker manifesteert, ook bij het elektronisch stemmen. Hoe zorgt het college dat stembureaus maximaal toegankelijk zijn voor mindervaliden?

Is het college bijvoorbeeld bereidt speciale stembureaus in te richten, waar de toegankelijk, assistentie en voorzieningen geoptimaliseerd zijn voor mindervaliden? Het gebruik van de stempas maakt het mogelijk om een aantal bureaus strategisch over de stad speciaal voor mindervaliden in te richten. Te denken valt aan stembureaus in bijvoorbeeld verzorgingshuizen dichtbij haltes van het openbaar vervoer, waar de toegankelijkheid is gewaarborgd.

Maakt de gemeente Groningen reeds gebruik van een verkiezingstaxi en zo nee is het college bereidt dit in overweging te nemen?


---- --