Koenders vraagt EU druk op Birma en China te vergroten

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft in de EU aangedrongen op grotere druk op China en ASEAN om Birma te dwingen met spoed humanitaire hulpverleners toe te laten. Een dergelijke oproep is opgenomen in de verklaring die de EU-ministers voor Ontwikkelingssamenwerking vanmiddag hebben aangenomen. Mede op verzoek van Nederland zal EU-commissaris Michel naar Birma afreizen om alles in het werk te stellen de getroffen bevolking eindelijk te helpen.

Koenders ondersteunt de actie van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, om de druk op het Birmese regime te vergroten en de onverantwoordelijk houding van Rangoon aan de kaak te stellen.

De Nederlandse regering heeft inmiddels 1,5 miljoen ter beschikking gesteld voor noodhulp aan Birma via het Rode Kruis, World Vision en Save the Children. Koenders is bereid, zodra de toegang er is, meer bij te dragen.

"De situatie in Birma is rampzalig en er is geen tijd te verliezen. De druk op China moet worden vergroot en de VN moet nu in aktie komen. Wat er nu gebeurt, is totaal onverantwoord", aldus Koenders.

Noot voor redacties (