Aanhoudingen in internationaal onderzoek crimineel netwerk ladingdiefstallen

Zuid Nederland, 13-05-2008 o Het projectteam ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft dinsdagochtend vier aanhoudingen verricht in een omvangrijk internationaal onderzoek naar ladingdiefstallen. De aanhoudingen vonden plaats in Eindhoven, Valkenswaard en in de directe omgeving van Roermond.

In Eindhoven werd op straat een 32-jarige man door een arrestatieteam aangehouden en in Valkenswaard werd een 34-jarige man in zijn woning opgepakt. In de omgeving van Roermond werd een echtpaar, een vrouw van 30 en een man van 45 jaar, aangehouden. Gelijktijdig met de aanhoudingen viel de politie binnen op twintig locaties verspreid over Nederland, België en Duitsland. Aangetroffen werden kleding, witgoed, elektronica, computermateriaal en contact geld. Ook werd beslag gelegd op een tiental auto's uit de duurdere prijsklasse. Onderzocht wordt of deze auto's verkregen zijn met crimineel geld. In het kader van de ontnemingswetgeving (de vroegere Pluk ze-wetgeving) is de ontnemingsofficier van justitie ook betrokken bij het onderzoek. Tijdens de zoekingen werd in Eindhoven een 42-jarige man aangehouden in verband met het aantreffen van harddrugs en in Kelpen-Oler werd een 27-jarige man opgepakt omdat de politie in zijn pand tegen een hennepkwekerij aanliep.

Het onderzoek naar dit crimineel netwerk kwam in februari 2007 op gang, nadat het projectteam informatie kreeg over een groep helers. Via deze helers kwamen de zogenoemde verdachte stelers in beeld. De ladingdiefstallen vonden in heel Nederland plaats tussen 2004 en mei 2008. De schade loopt in de miljoenen. Deze groep nam meestal gehele vrachtwagens met lading weg, bijvoorbeeld vrachtwagens die onbeheerd stonden te wachten tot ze konden lossen. Met een andere methode waarop gehele vrachtwagenladingen werden gestolen, werd het onderzoeksteam in de loop van het onderzoek geconfronteerd. Dit gebeurde via "Teleroute", een site waarop vracht wordt aangeboden door een transportbedrijf. Dat transportbedrijf heeft op dat moment zelf geen mogelijkheid (geen vrachtauto) om die vracht te vervoeren. Vervolgens biedt dit bedrijf de vracht aan op "Teleroute". Een ander transportbedrijf dat wel over vervoer beschikt, maar geen vracht ter beschikking heeft, raadpleegt op die site voor een transport dat men uit wil voeren. Hierop neemt men contact op met de vervoerder die de vracht heeft aangeboden en men komt tot een overeenkomst. Tijdens dit onderzoek werd duidelijk dat misbruik werd gemaakt van een inlogcode van een bedrijf. Door de groepering werd via "Teleroute" ingetekend voor een lading, echter deze lading kwam nooit aan op de plaats van bestemming. Het onderzoek richt zich op een compleet netwerk van helers en stelers die ook weer gebruik maakten van faciliteerders. De gestolen ladingen werden weer doorverkocht in heel Europa. De vier aangehouden verdachten zijn in verzekering gesteld. In de loop van het verdere onderzoek worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

Inzet

Het projectteam ladingdiefstallen werd tijdens deze actiedag ondersteund door de zes zuidelijke korpsen, de Bovenregionale Recherche voor Noord- en Oost-Nederland, de Bovenregionale Recherche Amsterdam-Amstelland en de Duitse en Belgische politie en justitie. In totaal werden 170 mensen ingezet tijdens deze actiedag.

Projectteam ladingdiefstallen

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland is in februari 2007 van start gegaan met het projectteam ladingdiefstallen. Dit team richt zich specifiek op de bestrijding van georganiseerde transportcriminaliteit en werkt nauw samen met de zes zuidelijke politiekorpsen en met externe partners, zoals binnenlandse en buitenlandse verzekeringsmaatschappijen. Het team bestaat uit vijftien personen, veertien rechercheurs en een teamleider, en is gevestigd in Venlo. De regio Venlo is een logistieke hotspot. Veel logistieke bedrijven zijn hier gevestigd en er vindt veel transport van goederen plaats.

Zuid-Nederland grenst aan de buurlanden België en Duitsland en vormt daarmee een belangrijke logistieke doorvoerhaven. Vanwege de geografische ligging is Zuid-Nederland dus een belangrijk doorvoergebied voor onder meer vrachtverkeer. De grote hoeveelheid vrachtverkeer brengt met zich mee dat ladingdiefstal in Zuid-Nederland verhoudingsgewijs meer voorkomt dan in andere delen van Nederland. Het Projectteam Ladingdiefstallen wil de komende jaren een substantiële bijdrage leveren in het vergroten van de veiligheid in de transportbranche. Het team richt zich op de aanpak van criminele groeperingen die zich bezig houden met ladingdiefstallen. Het doel is om zowel de dieven, de helers en diegenen die helpen bij het mogelijk maken van de diefstallen aan te pakken. Het team richt zich niet op losse incidenten, maar op reeksen van incidenten waarvoor specifieke dadergroepen verantwoordelijk gehouden kunnen worden.

Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland

Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) richt zich op de aanpak en bestrijding van de bovenregionale criminaliteit in de provincies Zeeland, Limburg en Brabant. Het is een samenwerkingsverband van de zes politieregios in deze provincies. Beheersmatig is de BRZN ondergebracht bij Politie Brabant Zuid-Oost.