NEN


Domotica en telezorg verminderen opnames

dinsdag 13 mei 2008, 09:30

Telezorg en domotica leiden tot een vermindering van ziekenhuisopnames en een toename van de patiënttevredenheid. Dat blijkt uit een mede door Philips gefinancierde studie bij circa 1000 thuiszorgorganisaties in de Verenigde Staten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de National Association for Home Care & Hospice (NAHC). Uit het onderzoek blijkt dat bijna een derde van de grote thuiszorgorganisaties in de VS gebruikmaakt van telezorg. Verwacht wordt dat het gebruik van telezorg de komende twee jaar zal verdubbelen.

Kwaliteit
Meer dan 88% van de thuiszorgorganisaties meldt dat telezorg de kwaliteit van de zorg verbetert, onder meer door een vermindering van ongeplande ziekenhuisopnames. Ruim 71% van de thuiszorgorganisaties ziet een toename van de patiënttevredenheid ten gevolge van telezorg. Ongeveer de helft van de thuiszorgorganisaties zegt dat de inzet van thuiszorg leidt tot een vermindering van de kosten. Een ongeveer even groot percentage meldt dat de invoering van telezorg kostenneutraal plaatsvond.
Volgens de directeur van de NAHC, Val Halamandaris, is dit de eerste representatieve studie naar het gebruik van telezorg en domotica in de thuiszorg. Halamandaris vindt het vooral opvallend dat er een duidelijk verband is tussen het gebruik van telezorg en domotica door thuiszorgorganisaties en de kwaliteit van de zorg die deze instellingen leveren.

Toename
Volgens Joris van den Hurk, vice-president cardiologieprogramma's bij Philips Healthcare, is er een aantal trends te onderkennen in de zorg. De vraag naar gezondheidszorg neemt door de vergrijzing sterk toe, terwijl productiviteitsgroei achterblijft. "Daardoor zal de aandacht voor meer efficiency in de zorg toenemen. Zeker gezien het dreigende tekort aan personeel."

Preventie
Van den Hurk gaat er daarom van uit dat de komende jaren meer nadruk komt te liggen op preventie, screening en zorg aan huis. "Het voordeel is dat mensen op die manier langer gezond blijven en eerder worden behandeld, waardoor de kans op genezing groter is. Met behulp van telezorg kan bijvoorbeeld een patiënt continu in de gaten worden gehouden, waardoor vroegtijdig ingrijpen mogelijk wordt. Hierdoor worden de gemiddelde zorgkosten per patiënt lager en daalt het aantal ziekenhuisopnames. Bovendien neemt de kwaliteit van leven toe."

Bron: ICTzorg
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-ISO/TR 16056-1:2004 en (Norm) NEN-EN 13321-2:2006 en (Norm) NTA 8028:2007 nl (Norm)