NEN


Stand van zaken Nationaal Antennebeleid

dinsdag 13 mei 2008, 10:53

Eind april stuurden de minister en staatssecretaris van VROM een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken rondom het Nationaal Antennebeleid.

Acties worden ondernomen om het Antennebeleid te verbeteren ten behoeve van burgers en gemeenten. Ook worden in de brief een aantal nieuwe actiepunten en beleidsvoornemens benoemd.

Gemeentetraject
De plaatsing van GSM- en UMTS-antennes zorgde in het verleden voor onrust onder burgers. Die is wat afgenomen, onder andere door betere informatievoorziening en voorlichting. Er is echter nog altijd een aantal gemeenten die moeite heeft met de plaatsing van dit soort antennes, vanwege de mogelijke negatieve effecten van de elektromagnetische velden afkomstig van de antennes op de gezondheid van mensen. Om een goed beeld te krijgen van de situaties bij deze en andere gemeenten hebben de ministeries VROM en EZ eind 2006 en in 2007 diverse gemeenten bezocht en ondervraagd. Uit deze gesprekken bleek dat er een aantal verbeterpunten nodig is om het Nationaal Antennebeleid beter kunnen uitvoeren.

Acties
De komende tijd moet er betere informatievoorziening komen over de werking van de instemmingsprocedure die geldt bij bouwvergunningvrije antenne-installaties. Tevens is er het voornemen om de plaatsingsplanprocedure, die eveneens geldt bij bouwvergunningvrije antenne-installaties, te verduidelijken. De verantwoordelijkheden zullen explicieter en duidelijker benoemd worden, om zo verkeerde verwachtingen bij burgers en gemeenten in de toekomst te voorkomen. Ook staat in de brief het advies aan gemeenten om voorzieningen voor draadloze communicatie direct mee te nemen in plannen voor grootschalige nieuwbouw.

Vooraankondiging
Veel gemeenten vinden het een goede zaak om burgers vooraf te informeren als er in hun directe omgeving een bouwvergunningvrije antenne wordt geplaatst. Om dit mogelijk te maken dient dit in wetgeving te worden vastgelegd. Het streven is om dit wetsvoorstel eind 2008 bij de Tweede Kamer in te dienen, met het doel om operators meer transparant en zorgvuldig informatie te laten verstrekken aan burgers en gemeenten over de plaatsing van een bouwvergunningvrije antenne.

Wettelijke verankering
Binnenkort wordt gestart met de aanpassing van de Telecommunicatiewet, waardoor de blootstellinglimieten (ontwikkeld door ICNIRP) wettelijk worden verankerd. Verder wordt er gestreefd naar vastlegging van de convenantafspraken in algemene zin, in wet- en regelgeving. Er worden nieuwe technieken geĂŻntroduceerd en nieuwe bedrijven betreden de markt die het convenant niet hebben ondertekend. Daarom is onlangs in opdracht van het ministerie van EZ een onderzoek gestart naar hoe het convenant en de daarin gemaakte afspraken rond bouwvergunningvrije antenne-installaties het best kunnen worden verankerd in wet- en regelgeving.

Bron: Antennebureau
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 50360:2001 en (Norm) NPR-ES 59005:2000 en (Norm)