NEN


Europese norm voor het alfabetiseren van het Latijns, Grieks en Cyrillisch schrift

dinsdag 13 mei 2008, 16:21

CEN, de organisatie voor Europese normalisatie, heeft eind april de normcommissie CEN/TC 304 gevraagd de voornorm ENV 13710:2000 European ordering rules - Ordering of characters from the Latin, Greek and Cyrillic scrips om te werken naar een officiële Europese norm (EN). Europese normen moeten door alle EU-landen worden overgenomen.

De voornorm is opgesteld om communicatie en data-uitwisseling te faciliteren over de landsgrenzen heen. Er zijn regels vastgesteld voor teksten en bestanden waarbij meerdere Europese teksten in één ordening moeten worden ondergebracht. Dit komt vaak voor in applicaties die door meerdere Europese landen gebruikt worden. Er is rekening gehouden met de bestaande ordeningsregels van de verschillende Europese landen. De norm is alleen bedoeld voor teksten in meer dan één Europese taal. Hij is niet bedoeld om bestaande nationale ordeningsprincipes te vervangen.

Het Duitse normalisatie instituut, DIN, voert het secretariaat. Alle Europese normalisatie-instituten kunnen experts voordragen om mee te werken aan de norm, zo ook NEN. Een Nederlandse inbreng kan van belang zijn, bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat de lange 'ij' goed gesorteerd wordt. Gezien het onderwerp hoopt NEN dat er in Nederland belangstelling bestaat om aan deze Europese norm mee te werken.

Geïnteresseerden die mee willen werken aan deze Europese norm kunnen zich tot 28 mei 2008 aanmelden bij NEN. Bij voldoende belangstelling wordt er een Nederlandse normcommissie opgericht om mee te werken aan deze Europese norm. Aan het deelnemen aan normcommissie zijn kosten verbonden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Rietveld, telefoon (015) 2 690 376, e-mail jan.rietveld@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NVN-ENV 13710:2001 en (Norm)