Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Maatschappelijke ondernemingen doen voorstel voor wettelijke verankering

13 mei 2008

De maatschappelijke ondernemingen in Nederland pleiten in een gezamenlijk voorstel van het Netwerk Toekomst Maatschappelijke Onderneming (NTMO) voor een aparte rechtspositie. NTMO-voorzitter Van Leeuwen heeft minister Hirsch Ballin van Justitie dinsdag een voorstel overhandigd dat moet leiden tot een heldere wettelijke omschrijving van de maatschappelijke onderneming in het Burgerlijk Wetboek. 'Wij staan een stelsel voor waarin de burger veel meer grip krijgt op maatschappelijke ondernemingen', aldus Van Leeuwen tijdens de overhandiging bij de opening van het Centrum voor Bestuur van de Maatschappelijke Onderneming (CBMO) aan de Universiteit van Tilburg. De minister zegt in reactie op het voorstel dat hij 'aanknopingspunten ziet om hiermee verder te gaan'.

Het voorstel sluit aan bij het voornemen van het huidige kabinet om voor dit type onderneming te komen tot een adequate en eigenstandige positie. Eerder deed het kabinet al een voorstel om te komen tot een aparte rechtsvorm voor de maatschappelijke onderneming, wat unaniem door het NTMO werd afgewezen. Hierop deed het NTMO de toezegging om vanuit het maatschappelijke veld een nieuw voorstel te presenteren. Met dit voorstel doen de maatschappelijke ondernemingen een duidelijke handreiking aan het kabinet. Maatschappelijke ondernemingen zijn private organisaties met een maatschappelijke missie, zoals woningcorporaties, scholen en zorg- en welzijnsinstellingen.

Het NTMO-voorstel bestaat uit twee hoofdelementen, die aan elkaar gekoppeld zijn. Het eerste element gaat in op de wens voor een convenant met het kabinet over een heldere bestuurlijke verhouding tussen maatschappelijke ondernemingen en het Rijk. Een nieuwe verhouding die is gebaseerd op onderling vertrouwen en zal leiden tot minimale sectorale regelgeving.

Ook pleit het NTMO er met dit voorstel voor om de maatschappelijke onderneming niet als rechtsvorm, maar als modaliteit van bestaande rechtsvormen op te nemen in het Burgerlijk Wetboek (BW). Hierdoor kan op korte termijn invulling worden gegeven aan de wens van het kabinet en het NTMO om te komen tot een bestendige en volwassen relatie die de ruimte biedt om de maatschappelijke belangen van burgers ook in de toekomst te waarborgen.

Bij het NTMO zijn in totaal acht brancheorganisaties aangesloten: Aedes vereniging van woningcorporaties, ActiZ, MBO Raad, HBO-raad, NVZ vereniging van ziekenhuizen, VGN, MO-groep, GGZ Nederland.


Noot voor de redactie,