Gemeente Grave

Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk; Telefonisch spreekuur geopend

Jeugd en gezin zijn belangrijke onderwerpen in het vierde kabinet Balkenende. Er is immers ook een programmaminister (Rouvoet) aangesteld voor jeugd en gezin. Eén van de prioriteiten die minister Rouvoet heeft aangegeven is de ontwikkeling van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Vanaf 2011 moet elke gemeente in Nederland een CJG hebben, een fysiek inlooppunt, ondersteund door bijvoorbeeld een telefonisch spreekuur en/of websites. Het CJG moet een plek zijn waar ouders/verzorgers, kinderen, jongeren en professionals snel en gemakkelijk terechtkunnen met vragen en problemen over opvoeden en opgroeien. Daarnaast moet er meer samenhang komen tussen het jeugdbeleid, de jeugdgezondheidszorg en de jeugdzorg. De regie voor het opzetten van de CJGs is bij de gemeenten neergelegd.

Binnen het Land van Cuijk wordt al langere tijd gewerkt aan de ontwikkeling van een CJG. Vijf zorg- en welzijnsinstellingen hebben onder regie van de gemeenten in het Land van Cuijk de handen ineen geslagen. Een aantal zaken dient nog nader uitgewerkt te worden, maar de start van het Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk is inmiddels een feit:

Met ingang van 13 mei 2008 kunnen ouders, verzorgers en andere opvoeders voor een telefonisch spreekuur op één centraal telefoonnummer terecht: 0900 9006030. Alle werkdagen van 9.00 tot 10.00 uur is het telefoonnummer van dit centrale loket voor opgroei- en opvoedhulp bereikbaar. Achter het loket zijn alle hulpverlenende instanties aanwezig: MEE (voor mensen met een beperking) Radius (welzijnsinstelling Land van Cuijk), STBNO (het consultatiebureau), de GGD en het RMC (maatschappelijk werk).

Meer informatie over het Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk treft u aan op: www.cjglandvancuijk.nl

Ook is er onlangs speciaal voor jongeren een website gelanceerd: www.jongerenloketlandvancuijk.nl. Dit jongerenloket Land van Cuijk is bedoeld voor alle jongeren die wonen in het Land van Cuijk. Er is informatie te vinden over allerlei onderwerpen die voor jongeren belangrijk kunnen zijn. Ook biedt de site de mogelijkheid om via een gesloten chat met een hulpverlener te chatten.