LeaseWeb nodigt Hirsch Ballin uit voor bestrijdingworkshop kinderporno


HAARLEM, 20080509 -- LeaseWeb, het grootste hostingbedrijf van websites in Nederland, nodigt minister Hirsch Ballin van Justitie uit om met eigen ogen in Haarlem te zien hoe het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) in samenwerking met LeaseWeb kindermisbruik op internet bestrijdt. De uitnodiging loopt vooruit op het Tweedekamerdebat `Seksueel misbruik van kinderen op internet', dat dinsdag 13 mei 2008 plaatsvindt.

"Wij willen als grootste hostingbedrijf van Nederland graag aan de Minister uitleggen wat er technologisch mogelijk is, en wat juridisch gewenst is, om kindermisbruik op internet adequaat te bestrijden," zegt Con Zwinkels, Managing Director van LeaseWeb. "Wij hebben het idee dat het voor Justitie lastig is om juridisch alle technologische ontwikkelingen en methoden te volgen waarvan criminelen zich bedienen. Hiaten in de wetgeving zorgen er nu voor dat sommige dubieuze websites, met twijfelachtige afbeeldingen van kinderen, in Nederland niet strafbaar zijn, waardoor de politie helaas machteloos moet toekijken en geen actie kan en mag ondernemen."

Methodes criminelen
"Het is van belang om snel actie te ondernemen, zeker als het gaat om de bestrijding van kindermisbruik op internet," zegt Zwinkels. "Het is belangrijk om de technologieën en de methodes van criminelen nú te doorgronden en niet morgen. Wij willen Justitie daar graag bij helpen. Wij maken hier in Haarlem graag tijd vrij voor de Minister om hem, in samenwerking met de KLPD, uitgebreid van alle nodige technologische en praktijkinformatie te voorzien."

Eigen rechter
LeaseWeb werkt al langere tijd nauw samen met de politie, maar is drie weken geleden, vanwege hiaten in de wetgeving, tijdelijk zelf actie gaan ondernemen tegen kindermisbruik op het internet. Het bedrijf heeft hiertoe een interne Beoordelingscommissie in het leven geroepen, die dubieuze maar niet strafbare websites met daarop kinderen afgebeeld sommeert zich terug te trekken. Zwinkels: "Feitelijk komt het neer op internetcensuur, vergelijkbaar met landen als Birma, China en Cuba. Volgens Europese richtlijnen mag je als internetbedrijf namelijk niet buiten de wetgeving om websites op inhoud beoordelen en van het internet halen, maar we zien momenteel geen andere optie."

Internetcensuur
"De huidige situatie is gevaarlijk voor onze democratische rechten," zegt Zwinkels. "De richtlijnen vanuit de wetgeving zijn er niet voor niets. Ze helpen ons bij het bestrijden van criminaliteit én het beschermen van opgebouwde rechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie én persvrijheid. Wij hopen dat er binnenkort daarom alsnog adequate wetgeving komt, die de KLPD in staat stelt om daadwerkelijk alle vormen van kindermisbruik op internet aan te pakken, zodat wij onze Beoordelingscommissie weer kunnen ontbinden."

---

Over LeaseWeb
LeaseWeb (www.leaseweb.com) is een internationale leverancier van hosting producten en -diensten, gespecialiseerd in zowel Microsoft als Linux, die zich voornamelijk richt op de professionele markt. Het bedrijf staat in de wereldwijde top-20 van hostingproviders en levert diensten zoals domeinnaam registratie, webhosting, dedicated servers, colocatie, server virtualisatie en streaming. LeaseWeb is eigenaar van een Cisco-powered eersteklas netwerk, dat een bandbreedte biedt van meer dan 160 Gbps en zich via de belangrijkste telecomcarriers uitspant over 4 datacenters in de regio Amsterdam. Daarnaast is LeaseWeb via internetexchanges aanwezig in Amsterdam, Brussel, Londen, Frankfurt, New York, Wenen, Stockholm, Warschau, Zürich, Praag en Madrid. Hiermee stelt LeaseWeb bedrijven wereldwijd in staat om op een eenvoudige en betaalbare manier online aanwezigheid te creëren en te continueren. Sinds de oprichting in 1997 heeft hostingprovider Leaseweb inmiddels meer dan 11.000 servers in beheer. Tot de klanten van LeaseWeb behoren onder andere banken, verzekeraars, uitgeverijen, kranten, overheden, de grootste vriendensite, de grootste relatiesite en de grootste videosite van Nederland.





LeaseWeb