Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

16 april 2008

Yoav Shamir in Nederland voor première Flipping Out

Witnessed from Within- kritische documentaires uit Israël
14 t/m 18 mei 2008, De Balie, Amsterdam

Regisseur Yoav Shamir is op 13 en 14 mei in Amsterdam voor de Nederlandse première van zijn nieuwe documentaire Flipping Out. Op 14 mei gaat Flipping Out in première voor het Nederlandse publiek. Na afloop is er een Q&A met Shamir, die eerder de bekroonde documentaire Checkpoint maakte. De première valt samen met de opening van het filmfestival Witnessed from Within, dat van 14 t/m 18 mei wordt georganiseerd door Gate48 en United Civilians for Peace. Tijdens dit festival worden kritische documentaires uit Israël vertoond.

Flipping Out laat zien hoe Israëlische jongeren na hun diensttijd vertrekken naar India en daar grote hoeveelheden drugs gebruiken. Jaarlijks slaan ongeveer 2000 van hen door, een verschijnsel dat flipping out wordt genoemd. Shamir richtte gedurende twee jaar zijn camera op de uitwassen van het drugsgebruik van de veteranen in India. Hij ziet een verband tussen dit drugsgebruik en de ervaringen van soldaten tijdens hun diensttijd in de bezette Palestijnse gebieden.

Verder zijn Ezra Nawi, Inbar Michelzon en Smadar Ben-Natan te gast tijdens het festival. Ezra Nawi is de hoofdpersoon uit Citizen Nawi. Deze documentaire laat zien hoe hij probeert om Palestijnse dorpelingen tegen oprukkende kolonisten te beschermen. Daarnaast voert hij een strijd voor zijn vriend, de Palestijn Fuad Mussa. Mussa is meerdere keren opgepakt en gedeporteerd naar de Westelijke Jordaanoever, maar daar is zijn leven in gevaar omdat homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt.
Inbar Michelzon is één van de vrouwen die in To see if I'm smiling vertelt over haar diensttijd in het Israëlische leger. Smadar Ben-Natan is de advocate van Tali Fahima, die wordt geportretteerd in The State of Israel vs Tali Fahima. Deze documentaire toont hoe de staat Israël een proces begint tegen Fahima vanwege haar contact met Zakaria Zbeidi, een Palestijnse strijder op de Westelijke Jordaanoever die door het Israëlische leger wordt gezocht.

Voor een uitgebreid programma en beschrijvingen van de documentaires, zie www.gate48.org. De genoemde gasten zijn tijdens het filmfestival in Nederland en beschikbaar voor interviews. De overige filmmakers zijn beschikbaar voor interviews in Israël.

Organisatie
Witnessed from Within wordt georganiseerd door Gate48 en United Civilians for Peace, in samenwerking met Cinema De Balie en Eutopia.
Gate48 is een platform voor kritische Israëli's die in Nederland leven. United Civilians for Peace is een samenwerkingsinitiatief van Cordaid, ICCO, IKV Pax Christi en OxfamNovib, dat zich inzet voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Noot voor redactie,