Ingezonden persbericht

debalie | di 13 mei 2008 | 20.00 | debat

De Geglobaliseerde Glazen Bol #7:
De Toekomst en Armoedebestrijding

De wereld verandert snel. Door de aanhoudende sterke economische groei wordt Azië steeds belangrijker. Afrikaanse landen groeien mee. Tegelijk wordt het nut van Westerse ontwikkelingshulp in twijfel getrokken. Het einde van het hulptijdperk en grote armoedebestrijders als de Wereldbank en IMF lijkt nabij.

Dat is het uitgangspunt van de zevende aflevering van De Geglobaliseerde Glazen Bol. Wilbur Perlot praat met Andrew Mwenda, Simeon Djankov, Susan George en het publiek over armoedebestrijding in de wereld van morgen. De sprekers zijn exclusief op uitnodiging van De Balie in Nederland.

Bahram Sadeghi en David Glas rapporteren over de symbolische rechtbank die De Balie organiseert op 6 mei en waarin De Wereldbank wordt aangeklaagd voor haar rol in mislukte armoedebestrijding.
De zevende bijdrage van Visual Foreign Correspondents wordt gemaakt door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Thando Mama.

Over de sprekers:
Andrew Mwenda is een politiek journalist uit Oeganda. Zijn werk bracht hem geregeld in aanraking met de Oegandese autoriteiten. Mwenda heeft forse kritiek op ontwikkelingshulp. Hij meent dat hulp democratie ondermijnt en economische ontwikkeling remt, omdat overheden alleen maar gericht zijn op donoren en niet op de eigen bevolking. Het verlagen van schulden maakt niet uit en helpt corrupte regimes alleen maar. Ook de initiatieven van popsterren zoals Bono zijn wat hem betreft geen goed idee, en dat is mild uitgedrukt.

De econoom Simeon Djankov is de oprichter van de Wereldbankserie Doing Business. Hij was één van de hoofdauteurs van het World Development Report van 2002. Djankov staat zeer kritisch tegenover financiële hulp, het effect ervan is volgens hem vergelijkbaar met de 'resource curse', in dat het democratische en economische instituties ondermijnt. Het drastisch hervormen van economieën met meer mogelijkheden voor kleine bedrijven die toegang krijgen tot markten is een veel betere strategie.

Susan George, ook wel de 'grand dame' van het (anders)globalisme genoemd, is politicologe. Ze levert al jaren kritiek op dominante economische theorieën. In de jaren negentig vergeleek ze de Wereldbank met Katholieke Kerk uit de Middeleeuwen. De schulden die ontwikkelingslanden opbouwen bij de Westerse landen zijn volgens haar een betere strategie om landen te onderwerpen dan kolonialisme en moeten dan ook zo snel mogelijk worden kwijt gescholden. Ze staat zeer sceptisch tegenover de positieve effecten van globalisering, kapitalisme en marktwerking.

De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie met medewerking van De Volkskrant en Vrij Nederland. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het NCDO.