1 op de 4 bestuurders slaperig in de auto - Radio en Airco helpen

13/05/2008 10:57

Kwik-Fit Nederland

Radio en Airco helpen slaperige automobilisten

1 op de 4 bestuurders slaperig in de auto

Harderwijk, 14 mei 2008 - Eén op de vier automobilisten voelt zich wel eens slaperig in de auto. In de strijd tegen de slaperigheid zet 70% de radio aan of harder. Verder zet 46% van de automobilisten die over een airco beschikken deze kouder om de slaperigheid tegen te gaan. 17% van de bestuurders onderneemt geen enkele actie als ze zich slaperig voelen achter het stuur. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van autoservicebedrijf Kwik-Fit is gehouden.

Mannen vaker slaperig achter het stuur dan vrouwen

Opvallend is dat mannen zich vaker slaperig voelen achter het stuur (29%) dan vrouwen (20%). Uit het Kwik-Fit onderzoek blijkt verder dat mannen vaker stoppen voor een dutje dan vrouwen. Vrouwen zetten vaker dan mannen de radio harder, stoppen voor een kop koffie en de zetten de airco vaker kouder als ze zich slaperig voelen.

Jongere bestuurders vaker slaperig

Eveneens opvallend is dat jongere bestuurders zich vaker slaperig achter het stuur voelen dan ouderen. Het percentage bij bestuurders tot 49 jaar bedraagt 36%, het percentage bij bestuurders van 50 jaar en ouder 15%.

Onbekendheid over airco-onderhoud

Hoewel veel automobilisten hun airco vaak gebruiken, weet slechts de helft dat een airco ook onderhoud nodig heeft. Arjan van der Meer, Marketing Manager Kwik-Fit: "Juist tijdens lange ritten en op warme dagen is het belangrijk dat een airco goed werkt. Een aircocheck laat zien of de airco nog goed functioneert. Wat bovendien handig is om te weten, is dat een reiniging van de airco zorgt voor verdwijning van nare luchtjes en bacteriën."

Hoe meer kilometers, hoe vaker slaperig

Verder blijkt dat hoe meer kilometers per jaar worden gereden, hoe vaker men zich slaperig voelt achter het stuur. Bij mensen die meer dan 40.000 kilometer per jaar rijden is dit percentage zelfs 56%.

http://www.kwik-fit.nl