Medisch expertisecentrum vervoer van start

13/05/2008 15:10

Achmea Divisie Zorg

Snelle diagnose en behandeling zorgen voor sneller herstel

Veel werknemers in de vervoerssector hebben last van houdings- en bewegingsklachten en hart- en vaataandoeningen. De ervaring leert dat het bij deze klachten lastig is precies vast te stellen wat er aan de hand is en wat de beste behandelmethode is. Ook wordt soms onvoldoende rekening gehouden met de eisen die het beroep van de werknemer (chauffeur of machinist) stelt. Het Medisch Expertisecentrum Vervoer (MECV) brengt hierin verandering. Het MECV is opgericht door Zilveren Kruis Achmea, het Integraal Centrum voor Arbeidsrelevante Aandoeningen (ICARA) en de Polikliniek Mens en Arbeid AMC. "Met het expertisecentrum bieden we snelle gespecialiseerde hulp voor werknemers uit de vervoerssector met klachten die kunnen leiden tot langdurig verzuim. Juiste diagnose in één keer is essentieel ter voorkoming van onnodig lang verzuim maar ook van langdurig zorggebruik en hoge (zorg)kosten", aldus Arné van den Boom, directeur Commercie van Zilveren Kruis Achmea.

Pilotfase van start

In de pilotfase van het MECV is onlangs de eerste werknemer voor diagnose en behandeling aangemeld. NS en RCW nemen deel aan de pilot. RCW is een sectoraal initiatief voor het wegvervoer met als doel het verzuim in de branche terug te dringen. "RCW neemt graag deel aan dit initiatief. Met deze aanpak kunnen we hét verschil maken in verzuimoplossing voor werkgever en werknemer", aldus Herma Polee, directeur RCW. Na de zomer wordt het expertisecentrum breder binnen de vervoerssector ingezet.

Hoog verzuim

De vervoerssector kent een aantal knelpunten, waaronder personeelsschaarste en hoge verzuimkosten. De vergrijzing en een soms ongezonde levensstijl leiden tot meer leeftijdsgebonden aandoeningen. Een beperkte arbeidsongeschiktheid leidt vaak tot rijongeschiktheid, vanwege de medische eisen die gesteld worden aan de rijvaardigheid. Voor chauffeurs en machinisten die rijongeschikt zijn, zijn vaak weinig andere functies beschikbaar.

Snel inzicht in diagnose en rijgeschiktheid

Werknemers komen terecht bij gespecialiseerde artsen die in één keer de juiste diagnose kunnen stellen en snel advies geven over de rijgeschiktheid. Daarnaast geeft MECV inzicht in de periode die nodig is voor re-integratie.

Partners

ICARA is onderdeel van de Sint Maartenskliniek, een ziekenhuis gespecialiseerd in houding en beweging. De Polikliniek Mens en Arbeid AMC is onderdeel van het Academisch Medisch Centrum en onder meer gespecialiseerd in de behandeling van werknemers met hart- en vaataandoeningen. MECV is verder tot stand gekomen in samenwerking met adviesbureau Managing Consultants.