Advocatenorde wil helpen bij opzet Huis voor democratie en rechtsstaat

13/05/2008 16:00

Nederlandse Orde Van Advocaten

Algemeen Deken: 'Kernwaarden samen uitdragen'

Orde van Advocaten wil helpen bij opzet

van Huis voor democratie en rechtsstaat

13 mei 2008

DEN HAAG - De Nederlandse Orde Van Advocaten (Orde) wil helpen bij de opzet van het Huis voor democratie en rechtsstaat (Huis). De Algemeen Deken van de Orde, mr W.M.J. (Willem) Bekkers, zei dit vanmiddag bij de officiële opening van de expositie Lawyers without Rights in het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) te Amsterdam.

Afgelopen vrijdag maakte het kabinet zijn steun aan dit Huis bekend en nodigde het andere patijen uit te helpen de opzet ervan verder uit te breiden. Het Huis voor democratie en rechtsstaat richt zich op het overdragen van kennis over de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat en van de werking van de democratie in al haar aspecten, vooral aan jongeren.

Maatschappelijk belang

Bekkers: 'De advocatuur speelt een essentiële rol bij de rechtsbescherming van individuele burgers. Van dat maatschappelijk belang kan alleen sprake zijn in een vitale rechtsstaat, leert de geschiedenis van oorlog en bezetting ons. Wij staan dan ook voor de opgave de kernwaarden van de rechtsstaat samen uit te dragen en bovenal aan jongeren over te dragen'.

De Algemene Raad (Raad), het hoofdbestuur van de Orde, wil graag binnenkort met de betrokken bewindslieden van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bespreken hoe de Orde kan helpen bij de verdere opzet van het Huis. De Raad zal de bewindslieden hiertoe een brief schrijven.

Behalve een echt gebouw bij het Haagse Binnenhof is het Huis straks vooral een organisatie waarbinnen activiteiten plaatsvinden in het regeringscentrum, in het land en op internet. Het Huis moet onderdak bieden aan simulaties, exposities en andere activiteiten. Tevens zal het gebouw ervan uitvalsbasis zijn voor rondleidingen, activiteiten op straat, bezoeken aan het parlement, aan de rechtbank en het Vredespaleis, aldus het kabinet.

Lawyers without Rights

De tentoonstelling Lawyers without Rights - The fate of Jewish Laywers in Germany after 1933 van de Bundesrechtsanwaltskammer en de Deutschen Juristentages kwam tot stand in samenwerking met de Orde en het NIOD. De expositie werpt een pijnlijk licht op de maatregelen tegen en vervolging van vooral Joodse advocaten in Duitsland. Korte biografieën geven de bezoeker inzicht in de historische gebeurtenissen en gevolgen hiervan voor de juridische wereld.

Een speciaal onderdeel van de tentoonstelling gaat in op Joodse slachtoffers binnen de Nederlandse advocatuur. Het bestaat uit diverse originele boeken, foto's, documenten en uit enkele korte biografieën. Het ministerie van Justitie stelt voor deze expositie originele lijsten beschikbaar met alle Joodse advocaten in Nederland en ook een aantal originele Joodverklaringen. In combinatie met enkele foto's geven deze stukken een indringend beeld.