Stichting FLASH neemt advies KVIA ter harte

13/05/2008 17:42

Stichting FLASH

Malden, 13 mei 2008 - Stichting FLASH, een Nederlandse organisatie die bemiddelt in de interlandelijke adoptie van kinderen, scherpt momenteel een aantal procedures aan om de gangbare kwalitatieve bemiddeling op basis van respect en persoonlijke aandacht voor de aspirant-adoptiefouders te kunnen blijven garanderen. Dit gebeurt naar aanleiding van een recentelijk advies van de Klachtencommissie Vergunninghouders Interlandelijke Adoptie (KVIA) op basis van een klacht van adoptiefouders die via Stichting FLASH een kind uit Haïti adopteerden.

Stichting FLASH betreurt het zeer dat deze adoptie anders is uitgepakt dan de adoptiefouders (en ook Stichting FLASH) verwachtten. Het gaat om een incident. Stichting FLASH begeleidde dit jaar (2008) reeds 21 adopties (24 kinderen) uit Haïti. De klachten van de adoptiefouders zijn uitvoerig bekeken door de KVIA. Stichting FLASH heeft de volledige medewerking verleend aan dit onderzoek. De KVIA geeft in haar onderzoeksadvies aan dat de meeste onderdelen van de klacht van de adoptiefouders ongegrond zijn. Op de punten van kritiek vanuit de commissie is Stichting FLASH direct aan de slag gegaan. Vorige week waren twee medewerkers van Stichting FLASH in Haïti om de procedures, met het kindertehuis waarmee wordt samengewerkt, aan te scherpen. Die spitsen zich toe op welke informatie Stichting FLASH in elke procedurefase kan verwachten en kan communiceren met aspirant-adoptiefouders. Ook worden richtlijnen opgesteld voor een betere nazorg. Stichting FLASH is zich bewust van het feit dat bij deze specifieke adoptie het verlenen van nazorg en vooral op het aspect van medeleven en persoonlijke aandacht niet goed is gegaan. Eén van de uitgangspunten van Stichting FLASH is juist het persoonlijke contact met haar klanten; waarom dit bij deze adoptie fout is gegaan wordt momenteel onderzocht. Het Ministerie van Justitie is door Stichting FLASH op de hoogte gebracht van deze klacht.

Over Stichting FLASH
Stichting FLASH is op initiatief van een aantal adoptiefouders in 1979 opgericht. In de oprichtingsstatuten staat dat de stichting als doel heeft de belangen te behartigen van echtparen die één of meer kinderen uit derdewereldlanden willen adopteren en tevens bij de verwezenlijking van deze wens steun te verlenen. Het huidige doel van Stichting FLASH is het bemiddelen in de interlandelijke adoptie van kinderen, waarvan verwacht mag worden dat zij in hun geboorteland geen of nauwelijks kansen hebben op een menswaardig bestaan. Stichting FLASH is erkend door het Ministerie van Justitie en beschikt over een vergunning om te mogen bemiddelen voor aspirant-adoptiefouders die voldoen aan de wettelijke bepalingen, zowel in Nederland als in het geboorteland van het te adopteren kind.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,