Schokeffect branden Enschede en Delft

13/05/2008 15:39

Pors de Ridder PR B.V.

'Nog steeds veel onduidelijkheid over veiligheid op werkplek'

Lunteren, 13 mei 2008 - De ernstige brandcalamiteiten van deze week tonen opnieuw aan dat veiligheid van de werknemers en op de werkplek van groot belang is. Toch is er hierover nog veel onduidelijkheid bij werknemers en werkgevers. Op de site www.werkikveilig.nl kan men binnen 10 minuten achterhalen of de brandveiligheid van de werkplek afdoende gewaarborgd is.

Sinds januari 2007 geldt de Nieuwe Arbowet. Werkgevers en werknemers krijgen meer verantwoordelijkheid voor het arbobeleid. De overheid stelt wel doelvoorschriften vast. Dat is het niveau van bescherming dat bedrijven moeten bieden aan de werknemers, zodat zij veilig en gezond kunnen werken. Er ligt nu meer verantwoordelijkheid bij werknemers en werkgevers.

Aangepaste bedrijfshulpverlening (BHV)

Branddeskundige Geurt Speijers: "De werkgever moet de BHV-organisatie afstemmen op de aard, grootte en specifieke risico's van zijn onderneming. De werkgever kan zelf de BHV-taken op zich nemen, maar moet wel ten minste één werknemer aanwijzen die hem vervangt bij afwezigheid. Deze regelgeving is bij veel bedrijven nog niet voldoende bekend, en bovendien is er nagenoeg geen handhaving op het aanwezig zijn van bedrijfshulpverleners."

Online toets

Op www.werkikveilig.nl kan de bezoeker in acht stappen achterhalen of op zijn of haar werkplek de veiligheid bij brand geregeld is. De test is geschikt voor werknemers en werkgevers uit verschillende sectoren. Behalve de test staat er op de site ook uitleg over het belang van een (brand)veilige werkplek.

http://www.werkikveilig.nl