Gemeente Hilversum

Recent toegevoegd

Plan Wijkveiligheid Hilversum Zuid-West gereed

13 mei 2008
Het zevende van de acht Wijkveiligheidsplannen, die van Hilversum Zuid-West, is klaar.
Het college van b en w heeft er op 13 mei, mee ingestemd en het plan gaat nu ter informatie naar de Discussie. Het wijkveiligheidsplan is gebaseerd op het Integrale Veiligheidsplan (IVP) Hilversum 2003-2006. Doel is om een duidelijk beeld te krijgen van de veiligheidsproblematiek in alle Hilversumse wijken en om de eventuele problemen vervolgens snel en efficiënt aan te pakken.

Aanpak
Aan het daadwerkelijk maken van het plan gaat steeds een enquête vooraf. Zo ontstaat er zicht op de veiligheidsproblemen zoals de bewoners die ervaren. Daarnaast heeft een schouw in de wijk plaatsgevonden waarbij bewoners samen met de politie en medewerkers van de gemeente de wijk in zijn gegaan om donkere plekken in kaart te brengen. In de wijkbijeenkomst is met bewoners en betrokkenen gesproken over maatregelen en oplossingen. Een werkgroep van alle betrokken partijen, met als vaste deelnemers de wijkagenten van de Hilversumse politie, heeft het plan gemaakt. Een klankbordgroep gaat nu de uitvoering volgen.

De thema's in Zuid-West
De belangrijkste punten van de bewoners van het Noordwestelijk Villagebied zijn:

* surveillance/handhaving;

* overlast door jongeren;

* aanpak van donkere delen in de wijk;

* gevaarlijk fout parkeren.

Top 9 van activiteiten
Op basis van deze thema's heeft de werkgroep van betrokken partijen tien activiteiten bedacht, die de komende tijd worden uitgevoerd:

Gevaarlijk fout parkeren


1.

Project ROOD OP STRAAT, Voorlichting en actie door de brandweer om een vrije doorgang voor hulpdiensten te kunnen garanderen.

Voetpad achter het winkelcentrum


2.

Een werkgroep (gemeente, bewoners, politie, 3VO) instellen die zich gaat buigen over de mogelijkheden voor het voetpad achter het winkelcentrum.

Aanpak donkere delen in de wijk


3.

Verlichting ter verbetering van donkere plekken


4.

Snoeien van groen ter verbetering van donkere plekken

Overlast van "hangjongeren"


5.

Bord bij Gouden Regenschool met verbodstijden voor gebruik schoolplein om te kunnen handhaven bij overlast van hangjongeren


6.

Alcoholverbod bij de vijver om te kunnen handhaven bij overlast van hangjongeren


7.

Werkgroep die onderzoek doet naar de mogelijkheden om de doorgaande route van het voet-/fietspad langs de Vreelandseweg, ter hoogte van de flat aan de J. Huslaan, af te sluiten om overlast te voorkomen.

Bescherming fietsende kinderen


8.

Hekje plaatsen bij hofje van Zeverijn ter bescherming van fietsende kinderen.

Surveillance door de politie


9.

Ontwikkelen actuele handhavings- en toezichtkaart voor de wijk

Budget
Voor de totstandkoming van het plan was vanuit het budget wijkveiligheid 5.000 euro beschikbaar. Voor 2008-2010 is 14.000 euro beschikbaar vanuit dit budget voor uitvoering van de top 9. Het budget moet verdeeld worden over de vijf projecten die geld gaan kosten. De uitvoering van de activiteiten zal ingepast worden in de afdelingsprogramma's.

Meer informatie
U kunt het Wijkveiligheidsplan van Hilversum Zuid-West downloaden door te klikken op de link aan de rechterkant van dit scherm.