Burgemeester Opstelten opent op 14 mei De Bunker in Rotterdam

16/04/2008 11:08

Anno

Op woensdag 14 mei 2008 om 11:00 uur opent burgemeester Opstelten de reizende tentoonstelling De Bunker in Rotterdam. De Bunker is een project van Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. Het is een multimediale tentoonstelling over dilemma's in oorlogstijd. Het draait om de vraag: Wat zou jij doen? De bezoeker wordt geconfronteerd met indringende keuzes waar burgers in de Tweede Wereldoorlog ongevraagd voor werden gesteld: keuzes over goed en kwaad, verzet of collaboratie, vluchten of vechten. Alle dilemma's in De Bunker zijn op waargebeurde verhalen gebaseerd. De Bunker staat van 14 mei tot en met 25 juni 2008 op de Binnenrotte (bij De Meent) in Rotterdam en is gratis toegankelijk.

Wat zou jij doen?
Met behulp van projecties, geluidseffecten en lichtdecors ervaart de bezoeker in De Bunker verschillende dilemma's van gewone mensen in oorlogstijd. Bij elk dilemma moet de bezoeker beslissen welke keuze hij zelf zou maken. Deze keuzes kan hij aan het eind van de expositie vergelijken met die van andere bezoekers. Ook krijgt de bezoeker dan te horen hoe het verhaal in werkelijkheid is afgelopen. Want alle dilemma's zijn op waargebeurde verhalen gebaseerd.

Rotterdamse ooggetuigen en scholieren werkten mee
Per stad wordt in De Bunker een aparte ruimte gevuld met persoonlijke verhalen van mensen uit de regio. In Rotterdam werkte Anno hiervoor samen met het Gemeentearchief Rotterdam, het OorlogVerzetsMuseum Rotterdam, leerlingen van de Roncalli mavo en RTV Rijnmond. Deze verhalen zijn vanaf 14 mei ook te lezen op de website www.tweedewereldoorlog.nl .

14 mei
De Bunker opent in Rotterdam op 14 mei 2008, de dag waarop 68 jaar geleden Rotterdam zwaar gebombardeerd werd. De opening wordt tussen 11:00 en 12:00 uur verricht door burgemeester Opstelten en maakt onderdeel uit van het herdenkingsprogramma van 14 mei.

Iedere dag geopend
De Bunker is van 14 mei tot en met 25 juni 2008 ieder dag open voor publiek van 12:30 tot 17:00 uur (zaterdag vanaf 10:00 uur). Doordeweeks kunnen schoolklassen De Bunker (op afspraak) bezoeken van 9:00 uur tot 12:30 uur. De locatie is de Binnenrotte bij De Meent. Toegang is gratis. De Bunker wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS in het kader van het programma 'Erfgoed van de Oorlog', de Mondriaan Stichting, het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg, en de gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur.





http://www.tweedewereldoorlog.nl