NCRV

Kaaskoppen & Waterlanders

De Vader des Vaderlands en de vader van de vaderlandse televisie

Woensdag 14 mei 2008

19.25 uur, Nederland 2

In de laatste aflevering van de 13-delige NCRV-serie Kaaskoppen & Waterlanders gaat Ernst Daniël Smid op zoek naar de idealen en drijfveren van mannen en vrouwen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. In deze aflevering staan Willem van Oranje en Erik de Vries centraal. De één is grondlegger van een land, de ander grondlegger van het massamedium televisie.

Willem van Oranje werd op 10 juli 1585 vermoord door Balthazar Gerards in het Prinsenhof in Delft.

Maar eigenlijk had hij al drie jaar eerder dood moeten zijn, er stond al jaren een prijs op zijn hoofd.

Willem was voorstander van godsdienstvrijheid, de verschrikkelijke vervolging van de protestanten was hem een doorn in het oog.

Door de Spaanse koning Philips II werd hij gezien als dé leider van de opstand tegen de Spanjaarden, en de koning loofde een grote beloning uit voor degene die âdeze verschrikkelijke verrader uit de wereld kon helpen.â

Willem van Oranje werd in Antwerpen waar hij woonde goed bewaakt door zijn lijfwachten, maar tegelijkertijd stond zijn huis open voor iedereen die wat van hem wilde. Zo kon dus de Bask Juan Jaureguy heel makkelijk in de buurt van de Prins komen en hij schoot hem een kogel door zijn hoofd. Willem van Oranje overleefde de aanslag, maar de dader werd door de lijfwachten meteen doodgeschoten.

Drie jaar later in Delft pleegde Balthazar Gerards een aanslag op het leven van de prins, ditmaal wel met fatale afloop. De Vader des Vaderlands bezweek aan zijn verwondingen, na zijn beroemde laatste woorden: mijn God, mijn God, heb medelijden met mijn ziel en met dit arme volkâ¦

In de jaren 30 werd onder de bezielende leiding van Erik de Vries bij Philips druk geëxperimenteerd met een nieuwe techniek: televisie. De eerste geslaagde poging was een opname van een paar voetballende collegaâs. Erik trok met een televisiekaravaan door Nederland en Europa om iedereen kennis te laten maken met deze nieuwe uitvinding. Toen hij in Boedapest was brak de oorlog uit. Hij vluchtte naar Nederlands-Indië waar hij in een jappenkamp belandde.

Na de oorlog groeide televisie uit tot een medium met potentie. De omroepen waren aanvankelijk niet erg geïnteresseerd dus Philips ging experimenteren met een eigen zender: Philips Experimentele Televisie. Rondom Eindhoven werden gratis ontvangsttoestellen uitgedeeld en de Eindhovenaren hadden al 265 uitzendingen gezien toen eindelijk de rest van het land aan de beurt was. Op 2 oktober 1952 vond de allereerste nationale televisie-uitzending plaats. Er stonden nog maar 500 toestellen in het hele land maar huiskamers, cafés en zaaltjes zaten bomvol. Hierna maakte de televisie een explosieve groei door. De omroepen namen het heft in eigen handen en Erik de Vries werd bedankt, er was geen plek meer voor hem. De omroepen hadden nu hun eigen regisseurs, allemaal opgeleid door Erik de Vries! Erik werd het slachtoffer van de verzuiling. âHet was de meest uitzichtloze periode uit mijn levenâ¦en dat is inclusief mijn tijd in het Jappenkamp,â zei hij daar later zelf over. In 1966 kreeg hij voor zijn legendarische bezieling en inzet de prestigieuze Nipkowschijf.