Rijksuniversiteit Groningen

Microorganisms and inflammation in the long term aseptic loosening process of total hip implants

Datum: 14 mei 2008

Promotie: mw. C.S.M. Hoenders, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Titel: Microorganisms and inflammation in the long term aseptic loosening process of total hip implants

Promotor(s): prof.dr. M.J.A. van Luyn en prof.dr. S.K. Bulstra

Faculteit: medische wetenschappen

Bacteriële infectie zorgt voor loslating kunstheup

Bacteriën spelen een veel grotere rol bij het loslaten van kunstheupen dan tot nog toe werd aangenomen. Vroegtijdige behandeling zou veel dure en ingrijpende vervangingsoperaties kunnen voorkomen, schrijft Caroline Hoenders in haar proefschrift `Microorganisms and inflammation in the long term aseptic loosening process of total hip implants'.

Eén op de twintig kunstheupen gaat na tien tot vijftien jaar loszitten. Hoenders toont aan dat een bepaalde afweercel (macrofaag) hierbij een centrale rol speelt. Deze cel ruimt gewoonlijk bacteriën op, maar functioneert slecht bij een heupprothese, dat hij ziet als een vreemd lichaam. De cel kan geen keuze maken tussen het opruimen van de bacteriën of het vreemde lichaam; daardoor komt er geen gecontroleerde afweerreactie op gang. De bacteriën worden niet goed opgeruimd en kunnen zorgen voor een infectie.

Hoenders kon de rol van bacteriën aantonen door gebruik te maken van gevoelige technieken die ook kleine aantallen bacteriën kunnen detecteren. Dat was nog niet eerder gebeurd.

Hoenders laat zien dat het risico op infectie het grootst is bij bepaalde groepen patiënten: mensen ouder dan zeventig jaar, dikke mensen, mensen bij wie de heupoperatie langer dan 140 minuten heeft geduurd, en mensen bij wie de kunstheup al eerder is vervangen. Hoenders identificeerde dementie als risicofactor.

Hoe de infecties die loslating veroorzaken precies behandeld kunnen worden, is nog niet duidelijk. Daarvoor is vervolgonderzoek nodig.

Caroline Hoenders (Groningen, 1979) volgde een zogeheten MD/PhD-traject, een combinatie van twee jaren co-schappen en twee jaren promotieonderzoek. Dit traject wordt financieel mogelijk gemaakt door de projectgroep Junior Scientific Masterclass van het UMCG. Momenteel werkt Hoenders als arts-assistent Orthopedie in het Sint Elisabeth Hospitaal op Curaçao. Op 1 juli 2008 begint ze met de specialisatie Orthopedie. /JW