Gemeente Rotterdam

Nr. 77

8 mei 2008

Aftrap campagne tegen huwelijksdwang

In diverse Europese landen is nog steeds sprake van gedwongen huwelijken. Daarom lanceren Rotterdam en de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) op 14 mei de Europese campagne tegen huwelijksdwang. De Europese campagne is een voortzetting van het succesvolle project 'Hand in hand tegen huwelijksdwang' van SPIOR. In de campagne werken de gemeente en SPIOR samen met professor Tariq Ramadan.

Bij de lancering op woensdag 14 mei geven wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang), wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur), SPIOR en prof. Tariq Ramadan een toelichting op de campagne. Hierbij zijn afgevaardigden uit diverse Europese steden aanwezig. Vervolgens wordt de campagne gelanceerd in o.a. Brussel, Parijs, Madrid, Londen, Berlijn en Bologna.

Project 'Hand in hand tegen huwelijksdwang'

Het project 'Hand in hand tegen huwelijksdwang', een lokaal initiatief van SPIOR, richt zich primair op de moslimgemeenschap. Hoewel de islam gedwongen huwelijken verbiedt, komt het ook onder moslims nog voor. Het feit dat huwelijksdwang niet is toegestaan in de islam, is voor veel mensen een eyeopener. Dit besef is een aanzet tot gedragsverandering. De publicatie over huwelijksdwang van SPIOR is voor de Europese campagne vertaald naar het Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans en wordt gedistribueerd in zes Europese landen. De publicatie bevat informatie over de antropologische achtergrond van gedwongen huwelijken, de visie van de islam, de relatie met eergerelateerd geweld en de ervaringen in Rotterdam met het aanpakken van dit probleem.

Tour Europa

De campagne wordt gelanceerd in samenwerking met professor Tariq Ramadan, gasthoogleraar 'Burgerschap en Identiteit' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Prof. Ramadan ondersteunt de gemeente in het stimuleren van stadsburgerschap en zet zich nadrukkelijk in voor de volledige participatie van moslims in Europese samenlevingen. Hij stelt daarbij kritische vragen aan zowel moslims als niet-moslims. Hij zal SPIOR ondersteunen bij de Europese campagne.

Lokale initiatieven Europees bekeken

De gemeente Rotterdam steunt het project 'Hand in hand tegen huwelijksdwang' omdat zij van mening is dat initiatieven vanuit lokale gemeenschappen de sleutel tot succes vormen in de aanpak van problemen. De impact van dergelijke lokale initiatieven wordt vergroot wanneer ze worden nagevolgd door gemeenschappen in andere Europese steden, die op hun beurt daarbij door de lokale overheid worden ondersteund.

Programma van 14 mei 2008

Locatie : Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam

· 12:00 uur: welkom door wethouders Jantine Kriens en Orhan Kaya en door Ibrahim Spalburg, directeur SPIOR

· 12:15 uur: lunch, tevens persmoment

· 13:00 uur: presentatie project 'Hand in hand tegen huwelijksdwang' door Marianne Vorthoren, beleidsmedewerker SPIOR

· 13:30 uur: presentatie prof. Tariq Ramadan

· 13:45 uur: aanbieden publicatie 'Hand in hand tegen huwelijksdwang'

· 14:00 uur: intermezzo

· 14:30 uur: paneldiscussie en uitwisseling met aanwezigen

· 16:30 uur: afsluiting

· 17:00 uur: borrel in 'De Pappegay' (Schielandshuis) met aansluitend diner.

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam