RVD/Kon.Huis nr. 113: Prinses Laurentien - Baku

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht

PRINSES LAURENTIEN SPREEKT OP UNESCO CONFERENTIE OVER LAAGGELETTERDHEID IN BAKU

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt op 14 mei in Baku, Azerbeidzjan, de key-note speech tijdens de openingssessie van de 'UNESCO Regional Conference in Support of Global Literacy'. Prinses Laurentien woont op 14 en 15 mei deze regionale conferentie bij op uitnodiging van UNESCO.

De focus van de conferentie met als thema "Adressing Literacy Challenges in Europe with a sub-regional focus: Building Partnerships and Promoting Innovative Approaches" ligt op de uitdagingen op het gebied van laaggeletterdheid in Centraal-, Oost- en Zuidoost-Europa en de Baltische staten. Doel is het vragen van aandacht voor het probleem van laaggeletterdheid, het ontwikkelen van concrete plannen in de strijd tegen laag- en ongeletterdheid en het uitwisselen van best-practices. Mevrouw Mehriban Aliyeva, presidentsvrouw van Azerbeidzjan en UNESCO goodwill ambassadeur, zal als gastvrouw van deze conferentie optreden.

Prinses Laurentien spreekt over de omvang en problematiek van laaggeletterdheid wereldwijd. Zij staat zowel stil bij het belang van het voorkomen van laaggeletterdheid bij kinderen als ook het belang van het terugdringen van laaggeletterdheid onder volwassenen en roept op tot samenwerking. De Prinses deelt ervaringen die zij de afgelopen jaren heeft opgedaan met de Stichting Lezen & Schrijven en de brede aanpak van laaggeletterdheid die deze stichting in Nederland heeft opgezet.

De conferentie maakt deel uit van een serie van zes regionale conferenties die wordt georganiseerd door UNESCO in het kader van de United Nations Literacy Decade (UNLD) en UNESCO's Literacy Initiative for Empowerment (LIFE). De conferenties bouwen voort op de White House conferentie over Global Literacy die in 2006 in New York werd gehouden en waar presidentsvrouw Laura Bush als gastvrouw optrad. In 2007 werden reeds regionale conferenties gehouden in de regio's Arabische staten (Qatar), Afrika (Mali), Zuidoost-Azië (China) en Centraal-Azië (India).

Noot aan redacties (