Gemeente Eindhoven

Persbericht 13 mei 2008

Wet Bedrijfsgerichte Gebiedsverbetering biedt kansen voor ondernemers
Begin april is een belangrijke vervolgstap gezet op weg naar de invoering van de Experimentenwet Bedrijfgerichte Gebiedsverbetering (BGV). De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Heemskerk en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de wet BGV. De wet maakt het mogelijk dat ondernemers eenvoudiger gezamenlijk kunnen investeren in hun omgeving, waarbij alle ondernemers meebetalen.

Een BGV-zone is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers gezamenlijk investeren in de aantrekkelijkheid en veiligheid van hun bedrijfsomgeving. Op initiatief van ondernemers kan de gemeente overgaan tot het instellen van een BGV-zone in een bepaald gebied. Ondernemers richten een vereniging of stichting op. Als er voldoende draagvlak is onder de ondernemers in het voorgestelde gebied, zorgt de gemeente voor inning van een bijdrage van alle ondernemers in de BGV-zone. Deze inkomsten komen ten goede aan de vereniging of stichting, die daarmee de afgesproken activiteiten uitvoert.

Een BGV kan een geschikt instrument zijn om het lokale ondernemingsklimaat en de leefbaarheid en veiligheid van bedrijvenlocaties te verbeteren. Het gaat om activiteiten als bijvoorbeeld gezamenlijke inhuur van surveillancediensten, camerabewaking, promotie, bewegwijzering, verlichting, de verwijdering van graffiti, etc.
Voordelen
Dit initiatief maakt een aantrekkelijke stad mogelijk voor en door ondernemers. Een voordeel voor de ondernemers is onder andere de kostenvermindering door de gezamenlijke inkoop van diensten. Daarnaast zorgt de verbetering van het gebied voor minder leegstand, wat ook bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de stad. Dit zal leiden tot een stijging van het aantal bezoekers, wat uiteindelijk een positief effect zal hebben op de omzet. Plan van aanpak
Als de wet van kracht wordt kunnen ondernemers in alle gemeenten in Nederland gebruik maken van het BGV-instrument. Het initiatief voor het instellen van een BGV-zone ligt bij de ondernemers. Zij moeten de krachten bundelen om gezamenlijk een plan in te dienen bij de gemeente. Daarin moeten onder andere de activiteiten en het budget verwerkt zijn. Ook moet duidelijk worden aangegeven binnen welke grenzen het gebied valt waaraan de ondernemers aandacht willen besteden. In principe komt ieder gebied hiervoor in aanmerking. Belangrijk onderdeel van de wet is dat de ondernemers zelf dienen te zorgen voor voldoende draagvlak. Start
Na behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede en Eerste Kamer (naar verwachting eind 2008/begin 2009) zal de wet in werking treden. Echter, er kan nu al begonnen worden met het maken van een gebiedsplan. De gemeente kan hierbij faciliteren. Dit plan moet binnen 2 jaar na de start van de wet worden ingediend bij de gemeente. Vervolgens hebben ondernemers 5 jaar de tijd om dit plan uit te voeren.
Momenteel denken de ondernemers in de binnenstad van Eindhoven na over planvorming en hebben ook de ondernemers van bedrijventerrein De Hurk interesse getoond.

Meer informatie
Voor meer informatie over de bijdrage van de gemeente aan de planvorming kunnen ondernemers contact opnemen met het Bedrijvenloket van de gemeente Eindhoven op 040 â 238 66 66 of bedrijvenloket@eindhoven.nl.
Meer informatie over de wet is te vinden op de website van het Ministerie van Economische Zaken, www.ez.nl.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00