Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 14 mei 2008

Kenmerk 070

Amsterdam versterkt antidiscriminatie aanpak tot 2010

Recente incidenten in Amsterdam tonen aan dat een voortvarende aanpak van de discriminatie in Amsterdam nodig blijft. Op 14 mei hebben burgemeester Cohen en wethouder Ossel het Plan van aanpak discriminatie Amsterdam gepresenteerd. Bovenop de bestaande inzet om discriminatie tegen te gaan, investeert Amsterdam hiermee tot 2010 extra in het verhogen van de meldingsbereidheid, het tegengaan van hate-crimes tegen homo's en het bevorderen van een transparant deurbeleid bij horecagelegenheden. Daarbij geeft de gemeente Amsterdam als werkgever het goede voorbeeld bij het verlenen van stages en bij het in dienst nemen van nieuwe medewerkers.

Amsterdam is altijd een stad van minderheden geweest. Met 177 nationaliteiten is Amsterdam de meest multiculturele stad ter wereld. De geschiedenis van Amsterdam bewijst dat een tolerantie voor diversiteit en culturele verscheidenheid de bron vormt voor innovatie, creativiteit en vooruitgang. Het beleid van dit college van B&W is erop gericht dat Amsterdam een magneet blijft die talentvolle mensen met allerlei achtergronden aantrekt én kansen biedt om er hier het beste van te maken.

De achtergrond
In Amsterdam moet je kunnen zijn wie je bent, tussen mensen die anders zijn dan jij. Dat is de overtuiging van dit college. Maar de praktijk kent ook een keerzijde. Veel Amsterdammers hebben een negatief beeld van bepaalde groepen mensen. Ruim een kwart van alle Amsterdammers voelde zich vorig jaar gediscrimineerd. Onder Surinamers (38%), Turken (39%) en Marokkanen (52%) is dit percentage nog hoger. Homo's voelen zich steeds onveiliger op straat en 58% is geconfronteerd met homohaat. Recente incidenten, waaronder op Koninginnedag, dragen bij aan een gevoel van onveiligheid. Burgemeester Cohen: "Het aantal meldingen van discriminatie bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam ligt rond de 800 en het aantal aangiften bij de politie van discriminatie is gestegen naar 232. Onderzoek toont aan dat dit slechts het topje van de ijsberg is, in de meeste gevallen wordt nooit melding gemaakt van discriminatie."

Negatieve gevolgen tegengaan Vooroordelen, uitsluiting en incidenten van discriminatie hebben een negatieve invloed op de veiligheidsbeleving van Amsterdammers en de uitstraling van de stad. Discriminatie zet zo een rem op de integratie, emancipatie en de economische vooruitgang van de stad. "Een tolerante stad sluit zijn ogen niet voor de problemen, maar benoemt ze", zegt wethouder Ossel. "Dat betekent dat inzet om discriminatie tegen te gaan nodig blijft. Dit college loopt niet weg voor deze verantwoordelijkheid. Met het Plan van aanpak discriminatie Amsterdam laten we zien dat het ons menens is met het werken aan een klimaat waar elke Amsterdammer zich prettig en veilig bij voelt." Het Plan van aanpak stelt een aantal concrete maatregelen voor om deze negatieve gevolgen in de periode tot 2010 tegen te gaan. Hierbij wordt ingezet op het verhogen van de meldingsbereidheid, het tegengaan van homofoob geweld en het bevorderen van een transparant deurbeleid bij horecagelegenheden. Ook wil de gemeente een voorbeeldfunctie vervullen als werkgever. .

14 mei 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 070 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Verhogen meldingsbereidheid
Alleen bij concrete meldingen kan worden nagegaan of er daadwerkelijk sprake is geweest van discriminatie. Waar sprake van discriminatie is, wordt dit zichtbaar gemaakt en direct opgetreden. In andere gevallen wordt voorkomen dat slachtofferdenken onnodig leidt tot gevoelens van discriminatie. Met het Plan van aanpak discriminatie wordt een campagne ingezet om de meldingsbereidheid van discriminatie te vergroten. Het verleden heeft uitgewezen dat dergelijke campagnes de meldingbereidheid tot 40% kunnen vergroten. Daarom wordt ook geïnvesteerd in extra capaciteit bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam om meldingen op te nemen en te onderzoeken. Tot 2010 is hiervoor in totaal ongeveer 1 miljoen euro gereserveerd.

Homofoob geweld
Het afhandelen van meldingen van homofoob geweld heeft al enige tijd prioriteit bij de Politie Amsterdam-Amstelland. De campagne die het korps voert om de aangiftebereidheid bij homofoob geweld te verhogen boekt resultaten; steeds meer slachtoffers melden zich bij de politie. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam wordt onderzoek verricht naar dadermotieven van homofoob geweld. De resultaten worden in juni verwacht. Op basis hiervan zullen politie, justitie en de gemeente effectieve maatregelen ontwikkelen om homofoob geweld te bestrijden en het omgevingsklimaat voor homo's in Amsterdam te verbeteren.

Deurbeleid
De gemeente gaat gesprekken aan met Koninklijke Horeca Amsterdam en met individuele horecaondernemers over het Convenant Deurbeleid dat in 2006 is geïntroduceerd om discriminatie in het uitgaansleven tegen te gaan. Doel is dat meer clubs zich aansluiten om een transparant deurbeleid te voeren en het convenant ondertekenen. Samenwerking staat centraal, maar voor horecagelegenheden die de maatschappelijke agenda niet willen delen, gaat het college op zoek naar mogelijkheden om passende maatregelen te treffen. Jongeren worden via diverse kanalen gewezen op de mogelijkheden om discriminatie door horecagelegenheden aan de kaak te stellen.

Voorbeeldrol gemeente
Door de gezamenlijke inspanning van de gemeente, onderwijsinstellingen en het Amsterdamse bedrijfsleven is het tekort aan stageplaatsen goeddeels verleden tijd. Wel blijft het in individuele gevallen lastig om een stageplaats te vinden, waarbij soms ook afkomst een rol kan spelen. De gemeente blijft deze ontwikkelingen nauwgezet volgen en pakt incidenten stevig aan. Ook geeft Amsterdam als werkgever het goede voorbeeld. Gemeentelijke ambtenaren worden gestimuleerd alert te zijn op discriminatie. Daarnaast heeft Amsterdam zich recentelijk aangesloten bij de landelijke Klachtencommissie ongewenst gedrag voor de gemeentelijke overheid. Dit waarborgt een goede en professionele afhandeling van klachten van ongewenst gedrag, waaronder discriminatie. De individuele regelingen van stadsdelen en diensten, die in sommige gevallen niet voldoende goed werkten, worden hiermee opgeheven.

Pb-070