GroenLinks

GroenLinks eist naleving notificatieplicht telefoontap

14 mei 2008

GroenLinks wil van minister Hirsch Ballin van Justitie opheldering over de naleving van de wettelijke notificatieplicht na het aftappen van telecommunicatiemiddelen. Als mensen in het kader van een opsporingsonderzoek door Justitie worden afgeluisterd dan hoort na afloop een notificatie te volgen dat mensen zijn afgeluisterd.

In de afgelopen jaren veroordeelde GroenLinks meermaals het niet naleven van deze wettelijke notificatieplicht. Als dergelijke ingrijpende opsporingsbevoegdheden worden ingezet, dan horen de verplichtingen die de privacy van burgers dienen stipt nageleefd te worden. In maart 2007 gaf minister Hirsch Ballin aan dat hij, samen met de procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie, werkt aan de verbetering van de naleving van de notificatieplicht. Desalniettemin blijkt deze verplichting naar verluidt massaal genegeerd te worden. GroenLinks wil daarom van de minister van Justitie weten of en zo ja hoe de voorgestelde maatregelen ter verbetering van de naleving van de notificatieplicht zijn uitgevoerd.

Den Haag, 13 mei 2008
Naïma Azough, GroenLinks

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Justitie over de naleving van de notificatieverplichting na het aftappen van telecommunicatiemiddelen


1. Kent u het bericht dat de notificatieplicht nadat telecommunicatiemiddelen zijn afgetapt nog steeds massaal genegeerd wordt en dat er geen openheid van zaken wordt gegeven over de vragen hoe vaak, in welke gevallen en met welk effect het ingrijpende opsporingsmiddel van het aftappen van telecommunicatie wordt ingezet?
2. Herinnert u zich uw toezegging om de uitvoering van de door het College van Procureurs-Generaal bij het Openbaar Ministerie voorgestelde maatregelen om de naleving van de notificatieplicht verder te verbeteren nauwlettend te volgen? Hoe heeft u uitvoering gegeven aan deze toezegging?

3. Kunt u aangeven of en zo ja hoe de voorgestelde maatregelen bijdragen aan de verbeterde naleving van de notificatieplicht en kunt u cijfers overleggen over het aantal taps en het aantal notificaties over de afgelopen vijf jaren?

Den Haag, 13 mei 2008