Ministerie van Defensie

ACTUEEL

14-05-2008 09:29

COMMANDOWISSELING LEVERT BIJNA DERTIGDUIZEND EURO OP VOOR SCHOOL IN URUZGAN

Naar schatting bijna dertigduizend euro kwam binnen op postbanknummer 809 van Save the Children, onder vermelding van Timo. Dat bedrag brachten de honderden genodigden bijeen voor de commandowisseling en het afscheid van generaal Dick Berlijn. Hij droeg 17 april zijn functie als Commandant der Strijdkrachten over aan generaal Peter van Uhm. Het verzoek aan de gasten was om, als ze dan toch een cadeautje wilden geven, een bedrag te storten.

Het geld gaat naar het project âBouw van een meisjesschool in Uruzganâ dat wordt uitgevoerd in naam van de op 15 juni 2007 in Tarin Kowt gesneuvelde Timo Smeehuijzen. Zijn ouders rouwden niet alleen om het verlies van hun 20-jarige zoon, maar leefden daarnaast enorm mee met de vaders en moeders van de bij deze aanslag omgekomen kinderen. Samen met âSave the Childrenâ besloten ze fondsen te werven voor een meisjesschool. Sinds december is er meer dan ⬠150.000 binnengestroomd, waarvan ruim ⬠29.000* na 1 april, de periode waarin de eerste uitnodigingen voor het afscheid van Berlijn op de mat vielen. Marinke Ros van Save the Children, laat weten dat er in elk geval genoeg financiën zijn voor de meisjesschool. âMet de bouw wordt, als de veiligheidssituatie meezit, in juni of juli begonnenâ, zegt ze. Ros hoopt dat de donaties blijven komen. De familie Smeehuijzen wil namelijk het liefst óók nog een jongensschool neerzetten, dus wie weet zien ze die wens eveneens in vervulling gaan.

Onderwijsinstellingen in Uruzgan zijn geen overbodige luxe. Van kinderen in de schoolgaande leeftijd krijgt nog geen twintig procent les, slechts drie procent daarvan bestaat uit meisjes. Het analfabetisme in Uruzgan bedraagt 94 procent.

Donaties blijven welkom op Postbanknummer 809 t.n.v. Save the Children o.v.v. Timo.


*Er kwamen ook andere giften binnen in de afscheidsperiode. Aan de stortingen i.v.m. het afscheid van generaal Berlijn was geen code verbonden. Daarom bestaan er geen exacte gegevens.