Gemeente Barneveld


Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) in Barneveld vastgesteld

BARNEVELD, 13 mei 2008

De gemeente Barneveld stelt de komende maanden de basisregistraties voor adressen en gebouwen in de hele gemeente vast. Dit is een groot project, dat nodig is om de dienstverlening nóg beter uit te kunnen voeren. Straks maken alle overheden gebruik van één basisadministratie, waarin alle adressen en gebouwen staan vermeld. Zo voorkomen we vergissingen en kunnen de dienstverlening op een nóg hoger plan tillen.

In 2009 zijn alle gemeenten in Nederland verplicht om de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) te hebben ingevoerd. Dat betekent, dat in de komende maanden véél werk moet worden verzet. Inwoners zullen daar weinig tot niets van merken, maar als de basisregistratie eenmaal is vastgelegd, is het voor de gemeente Barneveld vanaf 1 januari 2009 véél gemakkelijker om per adres de zaken in kaart te hebben.

Het is de bedoeling, dat alle overheden in Nederland de gegevens uit de ene basisregistratie gebruiken in alle werkprocessen. Dat betekent straks: éénmalige inwinning, meervoudig gebruik. Het effect daarvan is, dat alle adres- en gebouwgegevens van een hogere kwaliteit, meer actueel en uitwisselbaar zijn. Een ander effect is ondermeer, dat fraude beter kan worden voorkomen en bestreden, gegevens sneller beschikbaar zijn voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid, de efficiëncy binnen de overheid kan worden verbeterd en er een betere dienstverlening mogelijk is richting de burgers.

Wat merken inwoners daarvan?
De meeste inwoners zullen van het vaststellen van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen helemaal niets merken. Het betreft vooral een administratieve handeling. Voor anderen betekent het, dat er extra huisnummers worden toegekend aan een voor hen bekend object. Deze huisnummers worden via de reguliere weg, dus via een publicatie op de gemeentelijke informatiepagina in de Barneveldse Krant kenbaar gemaakt. Voor recreatieterreinen in de gemeente Barneveld gaat er wél iets veranderen: alle opstallen, (sta)caravans, vakantiehuisjes en andere gebouwen worden in kaart gebracht en van een huisnummer worden voorzien. De gemeente Barneveld zal betrokkenen apart informeren over de gevolgen van het vaststellen van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen.
Mutatiedatum 14/05/2008