FNV

14-5-2008 FNV: sla werkgevers aan voor kosten kinderopvang

Het zou verkeerd zijn om de gestegen kosten van de kinderopvang nu weer af te wentelen op de ouders. Dat zegt Agnes Jongerius in een brief aan de Tweede Kamer.

Werkgevers zijn de afgelopen jaren minder gaan betalen. Het is niet meer dan eerlijk dat zij nu extra worden aangeslagen voor de overschrijding van het budget.

Dat de kosten van de kinderopvang stijgen is alleen maar een goed teken. Het laat zien dat ouders en kinderen er steeds meer gebruik van maken. En dat was precies de bedoeling, aldus de FNV-voorzitter.

De afgelopen twee jaar zijn ook 200.000 vrouwen extra gaan werken. Dat levert de schatkist extra belasting op. Het is een beetje vreemd dat deze inkomsten niet worden meegeteld.

Op de lange termijn sparen we als maatschappij bovendien kosten uit voor kinderen met een achterstand: vroeg naar de crèche gaan leidt tot een snellere taalontwikkeling en meer sociale vaardigheden.

De overheid zou wel erg onbetrouwbaar zijn, als ze weer gaat snijden in de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Daarom is de FNV tegen elke verslechtering van de regeling.

Wel stelt de grootste vakcentrale voor om werkgevers meer mee te laten betalen. In de wet is in 2005 vastgelegd dat zij eenderde zouden betalen van de kosten. In de praktijk zijn ze een stuk minder kwijt, namelijk zo'n 22 procent.

Werkgevers hoeven niet mee te betalen voor kleine zelfstandigen en uitkeringsgerechtigden. Voor werkende éénoudergezinnen betalen ze maar de helft - eenzesde. Maar deze groepen zijn bij elkaar niet zo groot, dat ze het verschil verklaren tussen de afgesproken eenderde en de 22 procent in de praktijk.

Ook zouden werkgevers een evenredig deel moeten meebetalen van de kosten van de overschrijding. Vanavond om 19.30 houdt de Tweede Kamer een plenair debat over de kosten van de kinderopvang.

{icon_pdf.gif} Brief kosten kinderopvang.pdf