Gemeente Langedijk


14 mei 2008

Jaarlijkse controle onderhoud sloten

De gemeente is inmiddels gestart met de schouw. Schouw betekent kort gezegd: de jaarlijkse controle in op het onderhoud van de sloten. Dit betekent dat het waterschap onder meer controleert of de sloten, duikers, dammen en kaden schoon zijn. En of de aan- en afvoer en de berging van water is gewaarborgd. Wij verzoeken u de schouwmeesters ruim baan te geven, door alle materialen als vijverpompjes, waterslangen, rubberboten en dergelijke te verwijderen.

Waarom een schouw?
Elk jaar groeien er planten, gras en riet langs en in de sloten. Deze begroeiingen belemmeren een goede doorvoer van het water. Daar komt nog bij dat er in de herfst doorgaans veel regen valt. Samen met de regenval zorgen de begroeiingen voor overvolle sloten en wateroverlast.

Wat houdt het onderhoud in?
Eigenaren zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van hun sloten. Dit onderhoud betreft de volgende zaken:

* wallen en taluds maaien;

* taluds in stand houden om te voorkomen dat de aan- en of afvoer van water wordt gehinderd;

* kaden en dammen in goede staat brengen;
* voorwerpen verwijderen die de afvoer, aanvoer en berging van het water hinderen;

* begroeiing en eventueel modder van de bodem van de sloot verwijderen;

* het doorstroomprofiel van de eventueel aanwezige duikers moeten zijn geschoond zodat het water er vrij door kan stromen;
* materialen die bij het onderhoud vrijkomen, boven de insteek brengen zodat ze niet weer in het water kunnen glijden.

Belangrijk
In waterrijke gebieden zoals in Mayersloot maar ook op andere plaatsen is het belangrijk dat er geen bootjes, kano's enz in het plantsoen liggen. Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend deze weg te halen. Ook vijverpompjes, waterslangen, rubberboten, touwtjes, kabels, paaltjes, pennen en kettingen moeten verwijderd worden zodat deze niet kunnen worden beschadigd of dat zij schouwmateriaal kunnen beschadigen. In de Algemene plaatselijke verordening (APV), staan artikelen over het gebruik van het openbaar water (artikel 5.3.1) en een artikel over het beschadigen van waterstaatswerken en oevers (artikel 5.3.5. ).

Waar
De schouw die nu wordt uitgevoerd heeft betrekking op de gehele gemeente. Vanaf 1 september start een najaarsschouw waarbij de nadruk zal liggen op het bewoonde gedeelte van het Oosterdelgebied.