Gemeente Bernheze


Onkruidbestrijding in de gemeente Bernheze

Vanaf het begin van de lente is de natuur volop in groei en bloei. Dat betekent dat naast de gewenste bloemen en planten ook ongewenste kruiden beginnen te groeien. Met name op straten, pleinen en trottoirs levert dat overlast op, omdat het onkruid ervoor kan zorgen dat de straten minder goed begaanbaar worden. Daarom bestrijdt de gemeente het onkruid. Hieronder volgt informatie over onze aanpak.

Zo milieuvriendelijk mogelijk bestrijden
De gemeente vindt dat het onkruid zo milieuvriendelijk mogelijk moet worden bestreden. Het bestrijdingsmiddel dat wij gebruiken werkt curatief. Dat betekent dat het alleen werkt op reeds aanwezige kruidengroei en dat het niet werkt op kruiden die ontkiemen nadat er bestrijding heeft plaatsgevonden. Daarnaast gebruiken we een methode die werkt met een infrarood systeem dat onkruid detecteert. Daardoor wordt alleen gespoten op plekken waar daadwerkelijk onkruid staat en niet op plaatsen waar geen onkruid groeit.
De onkruidbestrijding wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. De werkzaamheden starten in week 21. Bij regen functioneert het systeem niet. Dan worden de werkzaamheden dus tijdelijk gestaakt.

Als u als inwoner niet wilt dat er voor uw deur gespoten wordt met chemische middelen, dan moet u ervoor zorgen dat er op uw stoep geen onkruid staat. Omdat de machine bij u ter plekke dan geen onkruid ziet, zal er niet gespoten worden.

De gemeente is op zoek naar alternatieven voor het bestrijden van onkruid. Daarom wordt sinds vorig jaar in sommige gedeelten van de gemeente het onkruid door middel van opgewarmd water (110ºC) bestreden. Cellen breken af, waardoor het onkruid afsterft. Helaas is het momenteel nog niet mogelijk om het onkruid in de gehele gemeente zonder chemische middelen te bestrijden.

Onkruidbestrijding particulieren
Wij constateren dat inwoners en bedrijven soms zelf ook onkruid bestrijden. Probleem daarbij is dat de gebruikte middelen niet altijd milieuvriendelijk zijn, in verkeerde (te hoge) doseringen worden gebruikt of dat andere middelen worden toegepast die schadelijk zijn voor het milieu, zoals bleekwater en zout. Wij roepen daarom op om het onkruid zo milieuvriendelijk mogelijk te verwijderen. Hieronder kunt u een aantal tips downloaden.

Vanaf januari 2008 is toepassing van bestrijdingsmiddelen met glyfosaat voor particulieren verboden. Op het etiket van uw product kunt u vinden of het de stof glyfosaat bevat. Het nadeel van onkruidbestrijding met middelen zoals glyfosaat is dat deze middelen in oppervlakte- en grondwater terecht komen. Dit water wordt gebruikt om drinkwater van te maken. Wilt u meer informatie over duurzame en verantwoorde onkruidbestrijding? Vraag ernaar bij uw tuincentrum en doe-het-zelf zaak of neem contact op met de heer J. Hendriks van de afdeling Civiel- en Cultuurtechniek, telefoon (0412) 45 88 88 . Heeft u zelf tips voor een milieuvriendelijke bestrijding, stuur dan een e-mail naar j.hendriks@bernheze.org.

Te downloaden:

* Tips voor onkruidbestrijding.pdf (33.44 KB)