Gemeente Bernheze


Archeologisch onderzoek bij bedrijventerrein Retsel

Archeologie Retsel

Eind april heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om archeologisch onderzoek en opgravingen te laten doen bij bedrijventerrein Retsel II in Heeswijk-Dinther. Aanleiding is een proefsleuvenonderzoek van enkele jaren geleden, dat verschillende vindplaatsen opleverde. Het college van burgemeester en wethouders wil voorkomen dat de archeologische resten verloren gaan door de uitbreiding van het bedrijventerrein.

In 2005 zijn op drie plaatsen archeologische vondsten gedaan. Zo werd een grafveld uit de late ijzertijd en/of Romeinse tijd ontdekt (ca 250 voor Chr. - 250 na Chr.). In de sleuven waren de graven te herkennen als rechthoekige verkleuringen in de bodem (zie foto). Dit zijn de vullingen van de greppels die oorspronkelijk rondom een laag heuveltje waren gegraven. Onder het heuveltje lagen de crematieresten van de overleden persoon. De heuveltjes zijn door latere ontginning van het gebied geëgaliseerd. Vaak worden bij een opgraving nog wel de verbrande resten van de overledene teruggevonden. Hoeveel graven er hebben gelegen is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft het grafveld een omvang van ca 1,5 hectare. Nabij het grafveld zijn ook sporen van bewoning uit de ijzertijd (ca 775 voor Chr. - begin jaartelling) aangetroffen.
Op een andere plek werden resten van een of enkele boerderijerven uit de volle middeleeuwen (ca 1000 - 1250 na Chr.) gevonden. De bewoners van de boerderijen hebben waarschijnlijk het gebied met de `heidense' grafheuvels met de grond gelijk gemaakt en in gebruik genomen als akker.
Ten slotte is er een laagte in het landschap teruggevonden (een zogenaamde depressie) die in de loop van ruim 7.000 jaar met allerlei archeologisch belangrijke lagen is opgevuld. Deze lagen bieden door onder meer het stuifmeel (pollen) dat in de lagen is opgeslagen veel informatie over de natuurlijke omgeving van het gebied en de activiteiten van de mensen in het landschap.

Start opgravingen
De opgravingen duren ongeveer tien tot twaalf weken. Wanneer het onderzoek start is afhankelijk van het beschikbaar komen van de gronden.