Gemeente Winterswijk


Winterswijkse Jeugdcriminaliteit in beeld

14 mei 2008

Winterswijk - Medewerkers van Jeugd en Klein Kriminaliteit Winterswijk (JEKK) en het Politieteam Winterswijk hebben overlastjongeren in Winterswijk in beeld gebracht. Het onderzoek is in 2007 uitgevoerd naar aanleiding van signalen van overlast bij onder meer de omgeving van de muziekschool, de Notaristuin bij de Hema en de Markt. Uit het onderzoek blijkt dat de jeugdcriminaliteit in Winterswijk geen ernstig probleem vormt. Wel geeft het onderzoek aan dat de samenwerking en afstemming tussen de betrokken organisaties verbeterd kan worden. Hiermee zal naar verwachting de ervaren overlast minder worden.

Bij het onderzoek zijn in totaal tweeëntachtig jongeren in verschillende overlastcategorieën ingedeeld. Daarbij is samen met collega's van de Netwerk12+partners (een samenwerkingsverband tussen de partners die zich richten op jongeren vanaf 12 jaar), JEKK, Politie, Leerplicht, Sociale zaken en Jouwunit onderzocht of jongeren naar school gaan, werken of mogelijk bekend zijn als zorgjongere.

Zeven groepen
Er zijn zeven groepen in beeld gebracht. Van deze groepen is er één getypeerd als crimineel, vijf als overlastgevend en één als hinderlijk. De criminele groep opereert niet als criminele groep in de zin van een 'gang'. Het is een groep jongeren die veel met elkaar verkeert maar waarvan de leden individueel delicten hebben gepleegd. Van de vijf overlastgevende groepen is er één nader getypeerd als extreem rechts.

Aanbevelingen
Uit het onderzoek volgen een aantal aanbevelingen:
· Verbetering van de (digitale) registratie bij de partners uit Netwerk 12+. Door de privacywetgeving en door verschillende registratiesystemen bij de partners uit Netwerk 12+ kunnen de partners moeilijk informatie met elkaar uitwisselen.


· Het aanschaffen van een lokale verwijsindex door de gemeente. Dit is een digitaal systeem dat bij invoering van een naam aangeeft of diezelfde naam al bij een andere hulpverleningsorganisatie bekend is. Als dat zo is krijgen ze een seintje waardoor de organisaties weten dat ze contact met elkaar moeten opnemen om zo de hulpverlening op elkaar af te stemmen.


· Het toeleiden van risicojongeren door JEKK en Jongerenwerk naar Jouwunit middels 'warme overdracht' De jongere wordt daarbij begeleid naar de vervolginstantie. Daarbij wisselen de beide betrokken instanties direct informatie met elkaar uit. Als uitgangspunt geldt het behalen van een diploma. Het verschaffen van werk is hier ondergeschikt aan.


· Uitvoering Leerplichtwet aanscherpen en alerter reageren bij schoolverzuim.


· Ouders actief benaderen en wijzen op het gedrag van hun kinderen en op hun verantwoordelijkheid als ouder.


· Bieden van meer/andere vormen van sport/vrijetijdsbesteding.