Gemeente Kerkrade

13.05.08: OWM-prijs voor Kerkraads Wmo-model

De gemeente Kerkrade heeft de 'Oh-Wat-Mooi (OWM) prijs' 2007 gewonnen voor het Kerkraads Wmo-model. Op 13 mei jl. vond de uitreiking plaats. De prijs werd toegekend door het landelijk onderzoeks- en adviesbureau SGBO. Het is een prijs voor de gemeente die het beste werk maakt van vernieuwing, verbetering en verdieping van het Wmo-beleid.

Wethouder Ralf Krewinkel, de Meandergroep Zuid-Limburg, Impuls en het Wmo-platform namen met trots de OWM-prijs in ontvangst. Vernieuwing, verbetering en verdieping
Het juryrapport vermeldt dat Kerkrade efficiënt gebruik maakt van middelen, organisaties en infrastructuur. Kerkrade heeft sociale wijkteams ingezet: een vernieuwend instrument om integraal naar de vraag te kijken.
Ook tonen het college en de raad van Kerkrade zich betrokken bij de Wmo. Tenslotte is het beleid vormgegeven op basis van de specifieke Kerkraadse situatie wat betreft leeftijdsopbouw en het vraagpatroon van een individu. De SGBO vindt het een leuk gegeven dat de gemeente haar Wmo-beleid heeft ontwikkeld met een fictief persoon in het achterhoofd: 'vrauw Hoeppertz'. Deze 'voorbeeldpersoon' is een verpersoonlijking van de Kerkraadse Wmo-klant.

Wmo-benchmark
Onderzoeks- en adviesbureau SGBO heeft de OWM-prijs prijs in het leven geroepen naar aanleiding van de Wmo-benchmark. Met de benchmark ondersteunt SGBO gemeenten bij hun Wmo-beleid. Door te vergelijken krijgen gemeenten inzicht in hun eigen prestaties op de prestatievelden van de Wmo en die van andere gemeenten.

Waardering alom
Wethouder Ralf Krewinkel nam samen met de Meandergroep Zuid-Limburg, Impuls en het Wmo platform met trots de OWM-prijs in ontvangst. Onmiddellijk daarna werd als ludieke actie de prijs doorgegeven aan 'vrauw Hoeppertz'.

"Met het Kerkraads Wmo-model hebben wij gekozen voor een sociale, wijkgerichte en pro-actieve aanpak richting de klant. Tijdens de vijf wijkgesprekken in maart en april 2008 werd het concept al omarmd door de 550 deelnemers. Tevens bleek uit het landelijke klanttevredenheidsonderzoek dat de klant Kerkrade het cijfer 7,8 geeft als waardering voor de gemeentelijke aanvraagprocedure Wmo. De uitreiking van deze OWM-prijs is wederom een bevestiging van de ingeslagen weg naar een socialer Kerkrade", aldus wethouder Ralf Krewinkel.
In juli 2007 is in een mysteryguest-onderzoek door de Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid de aanpak in Kerkrade eveneens als voorbeeld benoemd. En in december 2007 was het Wmo-model al genomineerd voor de Fakkelprijs van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Nederland in de categorie 'lokaal bestuurder', op voordracht van het Platform Gehandicapten Kerkrade.

Bezoek Tweede Kamer
Op 30 mei a.s. brengt zelfs de voorzitster van de Tweede Kamer, mevrouw Verbeet, een werkbezoek aan de gemeente Kerkrade naar aanleiding van het succesvolle Wmo-model. Zij wordt tijdens haar bezoek uitgebreid geïnformeerd over het Kerkraadse Wmo-beleid.