Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Overlegorganen Verkeer en Waterstaat
Deelorgaan Binnenvaart
T.a.v. mr. A.N. Roos
Koningskade 4

2596 AA Den Haag

Contactpersoon Doorkiesnummer Bijlage(n) Ons kenmerk Uw kenmerk IVWIKU0000113
On~erp
Kennisoverdracht IVW aan marktpartijen in de binnenvaart Geachte heer Roos.
Het Deelorgaan Binnenvaart heeft mij op 5 april 2007 advies gestuurd met betrekking tot het "Visiedocument Toezichtarrangement Binnenvaart, deel 1, Taakoverdracht certificering en meting" .
In dit advies wordt onder andere gesteld dat Uhet omscholen van bestaand personeel geen probleem is, maar dat het aantrekken en opleiden van nieuwe experts veel tijd en geld kost. "
Tevens wordt gesteld dat uoverwogen kan worden dat, ter bevordering van overdracht van kennis van de IVW naar de marktpartijen, medewerkers van IVW tijdelijk gedetacheerd worden bij relevante marktpartijen". Met deze brief informeer ik u over de wijze waarop de Inspectie Verkeer en Waterstaat de kennisoverdracht vorm zal geven. In het voornoemde visiedocument heeft de Inspectie in paragraaf 3.1.17 globaal aangegeven hoe zij de aanwezige kennis wil overdragen aan de marktpartijen. Het betreft hier uiteraard kennis die momenteel op het specifieke terrein van de Inspectie aanwezig is, en die bij (een deel van) de marktpartijen in mindere mate verondersteld kan worden.
Het zich eigen maken van de relevante wetgeving door de experts van de marktpartijen beschouwt de Inspectie als een eigen verantwoordelijkheid van de marktpartijen zelf.
De door de Inspectie opgelegde norm ISO 17020 stelt ook duidelijk dat de te accrediteren organisatie zelf verantwoordelijk is voor het opleiden van haar personeel. Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoe1- -- ----- ----.

I
IVW/KUOOOO113

In dit verband wijs Ik u ook op de thans van toepassing zijnde aanwijzingscriteria, waarin het voldoen aan deze norm ook al als voorwaarde is gesteld. Vanaf het voorjaar van 2007 Is de Inspectie al begonnen met het overdragen van kennis door een expert beschikbaar te stellen aan de marktpartijen om gezamenlijk inspecties uit te voeren. Het doel hiervan is om de experts van de marktpartijen inzicht te geven in de wijze van inspecteren door de Inspectie. Bijkomend doel voor de Inspectie is om inzicht te verkrijgen in de al aanwezige kennis bij de experts van de marktpartijen. De ervaringen met deze aanpak zijn uitermate positief.
Voor 2008 heeft de Inspectie 2 medewerkers vrijgemaakt voor de overdracht van kennis.
In 2008 lal de Inspectie doorgaan met de begeleiding tijdens inspecties aan boord. Daarnaast zullen er trainingen georganiseerd worden op het gebied van de inhoudelijke kennis van de certificaten.
Deze trainingen zullen meerdere dagdelen beslaan en zullen voor alle experts van de marktpartijen toegankelijk zijn.
Aspecten die hierbij aan bod komen zijn:

· de wettelijke basis van de certificaten
· de inhoud van de certificaten
· de relatie tussen de technische staat van het schip en het af te geven

certificaat


· de toepassing van overgangsbepalingen
· de interpretatie van de wetgeving Afhankelijk van de behoefte zal dit in 2009 aangevuld worden met trainingen 9P andere gebieden. zoals bv. de toepassing van de wetgeving bij grote verbouwingen of ombouw van schepen.
Ik ben van mening dat de Inspectie op deze wijze een gedegen invulling geeft aan de overdracht van kennis. Tevens wil ik hierbij nog wel benadrukken dat het opleiden en trainen van personeel de blijvende verantwoordelijkheid is van de marktpartijen. Met vriendelijke groet.
DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,
7Cf1- H-
J.e. Huizinga-Heringa

---

------------
" -------_._------