Ban Ki-moon roept op tot hulp aan bevolking Myanmar 14 mei 2008, New York - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon waarschuwt dat Myanmar aan de vooravond staat van een tweede catastrofe, als de hulp aan het land niet snel kan worden uitgebreid. Volgens de VN-chef staan de levens van minstens 1,5 miljoen mensen op het spel.

Moeder en kind in het overstroomde dorp Kawhmu. Foto: Unicef Myanmar/2008
Moeder en kind in het overstroomde dorp Kawhmu. Foto: Unicef Myanmar/2008

Unicef werkt nauw samen met lokale partners in Myanmar. Samen met onder meer het Myanmarese Rode Kruis zorgt zij voor hulpgoederen. Momenteel zijn vier mobiele Unicef-teams aan het werk in zes dorpen in de Irrawaddy-delta en nog eens zeven in 17 dorpen in de regio Yangon.

Dr. Osamu Kunii van Unicef heeft samen met onderzoeksteams door het door cycloon Nargis getroffen gebied in Myanmar gereist. "We hebben veel dakloze mensen gezien. Ze zwerven rond, zonder schoon water, voedsel of medische hulp. In sommige gebieden zijn de meeste waterbronnen vervuild met zout en heel, heel vies water," zegt hij.

Met een door Unicef geleverd middel wordt water uit een vijver in het dorp Kawhmu gezuiverd. Foto: Unicef/HQ08-0364 Met een door Unicef geleverd middel wordt water uit een vijver in het dorp Kawhmu gezuiverd. Foto: Unicef/HQ08-0364

Tussen 62.000 en 100.000 doden

De Verenigde Naties schatten dat tussen de 62.000 en 100.000 mensen zijn omgekomen. Doordat niet alle lichamen kunnen worden weggehaald, vormen die een enorme bedreiging voor de gezondheid van de overlevenden.

Niet alleen de junta van Myanmar, die buitenlandse hulpverleners het liefst buiten de deur houdt, maar ook de vernielde infrastructuur maakt het moeilijk om alle slachtoffers van de cycloon te bereiken. Als zij niet snel hulp krijgen, kunnen er nog veel meer doden vallen als gevolg van ziektes en voedseltekorten. Het gebied dat door de cycloon is getroffen voorziet normaliter het grootste deel van de regio van rijst, maar de rijstvelden zijn nu verwoest. Door het komende regenseizoen zal de situatie alleen maar verergeren.

Medewerkers van Unicef, het Rode Kruis en andere hulpverleners op weg naar het dorp Kawhmu. Foto: Unicef Myanmar/2008 Medewerkers van Unicef, het Rode Kruis en andere hulpverleners op weg naar het dorp Kawhmu. Foto: Unicef Myanmar/2008

Kinderen 40 procent van alle getroffenen

Volgens Dr. Kunii van Unicef lijden mensen die bivakkeren in scholen en kloosters rond Yangon en in de Irrawaddy-delta al aan diarree en longontsteking. Als er geen maatregelen worden genomen, krijgen ook ziektes als cholera, malaria en dengue vrij spel. Vooral kinderen lopen een groot risico om ziek te worden; zij maken naar schatting veertig procent uit van alle getroffenen.

Ban Ki-moon roept de internationale gemeenschap en de regering van Myanmar op om meer hulp te bieden. "Volgens schattingen van het World Food Programme bedraagt de hoeveelheid voedsel die tot nu toe Myanmar in mocht minder dan een tiende van de totale benodigde hoeveelheid. De rijstvoorraden in het land raken uitgeput. Er valt geen tijd meer te verliezen!"

Doneer op de website van de Samenwerkende Hulporganisaties