Amnesty International

Persbericht Amnesty International

14 mei 2008

Amnesty International eist openheid over lot Al-Mansouri na twee jaar detentie in Iran.

Met een demonstratieve bijeenkomst voor de Iraanse ambassade in Den Haag, eist Amnesty International op vrijdag 16 mei opheldering over de zaak van de Nederlander Abdoullah Al-Mansouri, die dan precies twee jaar gevangen zit in Iran.

In aanwezigheid vanTweede Kamerleden Mariko Peters (GroenLinks), Martijn van Dam (PvdA) en Krista van Velzen (SP) vestigt de mensenrechtenorganisatie aandacht op het feit dat de Iran, ondanks toezeggingen aan Nederland, in twee jaar tijd nog steeds geen duidelijkheid heeft verschaft over de rechtszaak tegen Al-Mansouri. Zo blijven vragen onbeantwoord over de precieze aanklacht en of de Nederlander een eerlijk en onpartijdig proces voor een onafhankelijke rechter krijgt. Ook is onduidelijk of Al-Mansouri goede juridische bijstand krijgt van een advocaat naar keuze. Intussen blijft de dreiging van een executie reëel.

De Tweede Kamerleden en Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, zullen in een korte speech hun zorgen over het lot van Al-Mansouri uiten en willen bij de ambassadeur aandringen op een einde aan de onzekere situatie. Ook zal een brief van burgemeester Leers van Maastricht, de woonplaats van Al-Mansouri, worden voorgelezen.

Voor de ambassade plaatst Amnesty een gevangenismuur waarop tientallen aanwezigen het aantal dagen (732) afvinken dat Al-Mansouri in Iran gevangen zit. De bijeenkomst zal muzikaal worden onderstreept door Jos Zandvliet (voormalig lid Dogtroep). Ook is er een dossier over de zaak Al-Mansouri gemaakt dat ter plekke wordt uitgedeeld en op aanvraag beschikbaar is.

Datum en tijdstip
Vrijdag 16 mei 2008 ,11.00 uur 13.15 uur
Locatie
Iraanse ambassade, Duinweg 20, Den Haag.

Noot aan de redactie -

Amnesty International