Nederlands Vaccinatie Instituut


Zwitsers waarschuwen voetbalfans voor mazelen

woensdag, 14 mei 2008

De Zwitserse autoriteiten waarschuwden op 23 april jl. buitenlandse voetbalfans die de EK willen bijwonen, omdat het land al sinds een jaar geplaagd wordt door een mazelenepidemie. Ook andere Europese landen blijven zuchten onder mazelen. Lukt het om mazelen voor 2010 Europa uit te krijgen, zoals de WHO wil?

Tussen november 2006 en 13 februari 2008 zijn in Zwitserland al 1406 gevallen van mazelen gerapporteerd. De meeste patiënten zijn afkomstig uit de regio Basel en Luzern. Het gaat vooral om kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. De meesten zijn niet gevaccineerd. Maar Zwitserland is zeker niet het enige West-Europese land dat geplaagd wordt door mazelenuitbraken. Het aantal gevallen van mazelen in Engeland en Wales is het afgelopen jaar toegenomen met meer dan 30% en is sinds 1995 niet zo hoog geweest. In Vlaanderen was het thema van de vaccinatieweek in april jl: 'De mazelen, laat ze niet bij jou optreden'.

En onlangs raakten in Oostenrijk, in Salzburg en omgeving, meer dan 170 mensen besmet. Het ging om voornamelijk ongevaccineerde leerlingen van de Rudolf Steiner Schule, één van de zogenoemde Waldorfschulen die zich kenmerken door een antroposofische inslag.

Mazelen Europa uit

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde dat in 2007 in Europa de meeste gevallen van mazelen voorkwamen in West-Europese landen. Het doel is om mazelen in 2010 Europa uit te krijgen, maar om dat te bereiken is meer politieke wil en inzet in deze landen nodig, aldus de WHO. Er moeten programma's komen, zowel voor de gehele bevolking als voor de groepen waarin de vaccinatiegraad laag is, om iedereen ervan te overtuigen hoe belangrijk het is dat minimaal 95% van de bevolking ingeënt is tegen mazelen en twee dosis van het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) heeft gehad. Mensen moeten goed geïnformeerd worden over de ziekte mazelen, de veiligheid van het vaccin en het belang van inenting.

Mazelen is namelijk geen onschuldige ziekte. Het kan leiden tot oorontsteking met soms blijvende doofheid als gevolg, tot een levensbedreigende longontsteking of in sommige gevallen tot een acute hersenontsteking. In 2005-2006 werden in Europa door vier landen 19 doden gerapporteerd, het merendeel kinderen onder de vijf jaar die uiteindelijk stierven aan longontsteking of hersenontsteking, veroorzaakt door mazelen. In 2007 werden in Europa 859 mazelenpatiënten opgenomen in het ziekenhuis en kregen 7 mazelenpatiënten hersenontsteking, zo blijkt uit de rapportages van Euvac.net, het Europese surveillancesysteem waar 31 Europese landen hun gegevens melden over ziekten die door vaccins voorkomen kunnen worden.

Vooral niet-gevaccineerden

In 2007 waren er uitbraken in België, Italië, Duisland, Noorwegen, Spanje, Zwitserland en Groot-Brittannië. In het merendeel van de gevallen ging het om niet-gevaccineerden of om kleine kinderen die nog niet beide vaccins gekregen hadden. Grote uitbraken, zoals in Zwitserland, Duitsland en Spanje, vinden plaats onder de hele bevolking. Kleinere uitbraken blijven vaak beperkt tot bepaalde groepen, zoals de Travellers (de groep rondtrekkende mensen in o.a. Groot-Brittannië en Noorwegen), woonwagengroeperingen zoals de Roma en Sinti in Italië en Joodsorthodoxe gemeenschappen in België en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat er vooral om dat de vaccinatiegraad binnen deze groepen zo laag is, zodat ze niet kunnen vertrouwen op de kudde-immuniteit.

Nederland goed beschermd

De Nederlandse bevolking is over het algemeen goed beschermd tegen mazelen. Voetbalfans die naar Oostenrijk en Zwitserland gaan, lopen weinig kans besmet te raken. Bijna iedereen die na 1970 geboren is, is gevaccineerd tegen mazelen. Mensen die geboren zijn voor 1970 en niet gevaccineerd zijn, hebben de ziekte meestal op natuurlijke wijze doorgemaakt en zijn daardoor immuun. Mensen die niet-gevaccineerd zijn en die de ziekte niet hebben doorgemaakt, kunnen zich het beste alsnog laten inenten als zij landen te bezoeken waar mazelen voorkomt en waar ze nauw contact hebben met de plaatselijke bevolking. Voor ongevaccineerde baby's vanaf 6 maanden die meegaan en ook veel contact zullen gaan hebben met de bevolking, adviseert het RIVM een vervroegde BMR-vaccinatie voor vertrek.

Bronnen:

Euvac

RIVM