Milieudienst Rijnmond

Havenbedrijf en DCMR ondertekenen overeenkomst voor milieudienst Oman

14.05.2008 14:00

Op 14 mei ondertekenen het Havenbedrijf Rotterdam, de DCMR Milieudienst Rijmond en een ministeriële delegatie uit Oman een overeenkomst voor het opzetten van een milieudienst in Sohar (Oman). Het Havenbedrijf van Sohar (gelegen tussen Dubai en hoofdstad Muscat) is een joint venture tussen Havenbedrijf Rotterdam en Oman.

De DCMR Milieudienst Rijnmond zal in nauwe samenwerking met het Rotterdamse Havenbedrijf en het ministerie van Milieu en Klimaat van het Sultanaat van Oman, assisteren met het opzetten van deze milieudienst. Het Omaanse ministerie van Milieu en Klimaat heeft weinig ervaring met het verlenen van vergunningen aan en het houden van toezicht op de zware industrieën in de haven van Sohar.

Samenwerking

De samenwerking die in het Rijnmondgebied al decennia bestaat tussen het Havenbedrijf en de DCMR heeft de Omaanse regering geïnspireerd om tot een soortgelijke samenwerkingsverband te komen. De DCMR gaat helpen met het opleiden van lokale toezichthouders en vergunningverleners en stelt haar expertise ter beschikking, bijvoorbeeld bij het opzetten van de communicatie met de lokale bevolking. Een projectmanager van de DCMR gaat de organisatie opzetten.

Bezoek

De overeenkomst wordt ondertekend door Zijne Excellentie Sayyed Hamood Bin Faisal, de minister van milieu en klimaat namens Oman, Hans Smits, CEO Havenbedrijf Rotterdam en Maarten de Hoog, directie DCMR. De ondertekening van de overeenkomst is een onderdeel van het bezoek op 13 en 14 mei van een ministeriële delegatie uit Oman onder leiding van Zijne Excellentie Sultan Ali Maqbool, minister van handel en industrie aan de Rotterdamse haven.

Voortvarende ontwikkeling

De haven van Sohar ontwikkelt zich in hoog tempo. Daardoor neemt de noodzaak toe om het verlenen van vergunningen en het uitvoeren van controles gestructureerd aan te pakken. De oprichting van een "Industrial Environmental Unit" draagt daaraan bij. In vijf jaar is 2000 hectare van de haven Sohar nagenoeg uitgegeven. Eind van het jaar begint de haven aan de ontwikkeling van een nieuw uit te geven economisch gebied van nog eens 4500 hectare. Ter vergelijking: de haven van Rotterdam telt 5000 hectare.