Vakpersbericht

TNO partner in ontwikkeling modelleer- en simulatie-systeem voor bescherming Europese infrastructuren

14 mei 2008 - TNO gaat in het EU-project DIESIS een Europees modelleer- en simulatie-infrastructuur ontwikkelen voor internationaal onderzoek naar afhankelijke vitale infrastructuren. De toenemende verstrengeling en afhankelijkheden van Europese vitale infra¬structuren versterken het risico van grootschalige en langdurige uitval van die infrastructuren, bijvoorbeeld als gevolg van natuurrampen, menselijke fouten, technisch falen, of een terroristische daad.

Nader onderzoek naar de mogelijke ernstige gevolgen van dergelijke uitval en de strategieën om die te voorkomen of te verminderen, vereist het samenbrengen en samen laten werken van een breed scala aan simulatie¬modellen en gegevens¬verzamelingen die nu nog los gebruikt worden door verschillende disciplines. Denk bijvoorbeeld aan overstromingsmodellen, modellen van elektriciteits-, telecommunicatie-, drinkwater¬netwerken, logistiek transport, statistische regionale databanken en economische modellen.

Zevende Kaderproject DIESIS

Het net gestarte zevende kaderproject van de Europese Unie `Designing an Interoperable European federated Simulation network for Critical InfraStructures' (DIESIS) verzamelt eerst de eisen en wensen van overheden, private partijen en onderzoekers en inventariseert tegelijkertijd welke simulatie¬modellen en gegevensbanken er in Europa beschikbaar zijn. Vervolgens wordt een Europese infrastructuur ontworpen waarin dergelijke modellen en gegevensbanken aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Een dergelijke `EISAC'-faciliteit moet de Europese tegenhanger worden van het Amerikaanse National Infrastructure Simulation and Analysis Center (NISAC). Bij dit ontwerp wordt gekeken naar de organisatorische en juridische aspecten, informatie¬beveiliging, technische interoperabiliteit, ontologieën en de mogelijke `business modellen' voor een dergelijke Europese faciliteit. De ontwikkeling van de EISAC vindt plaats als een van de infrastructuren die valt onder het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI).

Betere informatie voor betere beslissingen

Gekoppelde simulatiemodellen kunnen helpen om de gevolgen van een mogelijke natuurramp beter in kaart te brengen en daarvoor betere evacuatie- en herstelplannen op te stellen. Overheden kunnen op basis van gedetailleerdere informatie betere beslissingen maken. Op Europese schaal kunnen gekoppelde modellen bijvoorbeeld inzichtelijk maken welke knelpunten in de transport¬infrastructuur en Europese voedselvoorziening optreden indien bijvoorbeeld een haven als Le Havre langdurig uitvalt.

TNO Defensie en Veiligheid is de Nederlandse consortiumpartner in dit 1.5 miljoen euro kostende onderzoek dat geleid wordt door het Duitse Fraunhofer IAIS. Andere partners zijn: Imperial College London, Campanian Consortium for Research in Informatics and Industrial Automation (CRIAI) en het Italiaanse agentschap voor nieuwe technologie, energie en milieu (ENEA).

Achtergrond

Sinds 2001 is TNO Defensie en Veiligheid nationaal betrokken bij een reeks studies ter verbetering van de bescherming van de Nederlandse vitale infrastructuur. TNO Defensie en Veiligheid werkt ook in internationaal verband aan dit onderwerp, waaronder in een reeks Europese projecten: ACIP, VITA, CI2RCO, EURAM, IRRIIS en EURACOM.