Politie Noord-Holland-Noord

Henneprooidag

Heerhugowaard, 14-05-2008 o Regelmatig krijgt de politie bruikbare meldingen over illegale hennepkwekerijen. Deze tips worden gebundeld en op zekere dag worden er dan invallen in de panden gepland. Vandaag, woensdag 14 mei 2008, stonden er vier panden op de lijst, allen na tips via 'M' ofwel meld misdaad anoniem (0800-7000).

Het eerste pand betrof een bedrijfspand aan de Galvanistraat in Heerhugowaard. Daar werd niets aangetroffen.

Het tweede pand betrof een woning aan de Staartmolen in Noord-Scharwoude. Daar werden de restanten van een plantage aangetroffen in drie slaapkamers. Er waren gaten gemaakt in de muren en plafonds met een doorsnede van 40 centimeter. Ook waren er ontluchtingsgaten gemaakt in het dakbeschot en was er geknoeid met de elektriciteitsmeter. Het ging hier om een huurwoning van een woningbouwvereniging. Zij zullen schadeverhaal doen bij de huurder, die nog door de politie wordt uitgenodigd een verklaring af te leggen.

In een derde object, een woning aan de Granaat in Heerhugowaard, werd op de zolderverdieping een kleine wietplantage aangetroffen. Ook hier constateerde de NUON dat de stroom van buiten de meter kwam en er werden 263 planten aangetroffen en er waren aanwijzingen dat er eerder geoogst is. De huurder van de woning was niet thuis en wordt uitgenodigd om een verklaring af te leggen. Alle goederen werden vernietigd door een speciaal destructiebedrijf dat de politie assisteert bij rooidagen.

Het laatste object was een tussenwoning aan de Binnenkruier in Stompetoren. Daar werden slechts enkele hennepplanten in de tuin aangetroffen en dat bleek om een toegelaten hoeveelheid te gaan.

Gevaar

De politie wijst erop dat kwekerijen vaak gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Voor het kweken van hennep zijn grote hoeveelheden stroom en water nodig. Dit leidt geregeld tot waterschade bij buren. Stroom wordt meestal illegaal afgetapt via de elektriciteitsmeter. De normale beveiliging via stoppen die doorslaan bij kortsluiting, geldt dan niet meer. Dit levert levensgevaarlijke situaties op want er blijft elektriciteit op de bedrading en apparatuur staan, ook als er brand uitbreekt.

Gevaarlijke stoffen en legionella

Omdat er veel water wordt gebruikt in een zeer warme omgeving is een plantage bovendien een mooie broedplek voor de legionella bacterie. En soms worden aan de voedingsstoffen voor de hennepplanten bijtende stoffen toegevoegd zoals zoutzuur.

Bestrijden en voorkomen

De politie besteedt veel aandacht aan het oprollen van deze kwekerijen vanwege die hoge veiligheidsrisicos. Daarnaast is het simpelweg verboden hennep te kweken. Bij de politie zijn er agenten die zich specifiek bezig houden met het bestrijden van drugscriminaliteit. Veel belangrijker nog is voorkomen dat mensen zich met deze praktijken bezig gaan houden. Voor de eigen veiligheid en die van anderen! Tips zijn dan ook altijd welkom via de politieservicelijn 0900-8844 of via 'M' 0800-7000.