Gemeente Vlaardingen


Bijenles groep 7/8

14 mei 2008

ZOEM ZOEM IN DE KAS

lesruimte

Bij de Natuur- en Milieu educatie aan de Hofsingel 82-84 in het Hof is het een gezoem van jewelste. Momenteel is de Bijenles ingericht inclusief 3 echte bijenvolken !

De komende maanden ontvangen we zon 50 groepen 7 en 8 uit Vlaardingen, wat neer komt op ruim 1100 leerlingen. In de kring krijgen de kinderen allerlei verhalen en feiten over het interessante bijenleven te horen. Ze komen er achter dat een werkster niet voor niets zo heet.

Bijen, wespen en hommels kunnen steken, maar doen dat liever niet. Geen paniek dus als er eentje de klas binnen vliegt door een open raam. Tenzij iemand allergisch is natuurlijk!

bloemen met stuifmeel

Na een behoorlijke inleiding in de kring gaan de kinderen in kleine groepjes met een eigen werkboekje aan de slag met de opdrachten. De volgorde bepalen ze zelf.

honing proeven

Ze kunnen honing proeven, waskaarsjes rollen, stuifmeel proeven, echte bijen achter glas observeren, echte bijen buiten in een korf bekijken (m.b.v. een spiegel), imkerspullen uitproberen, insecten met een microscoop bekijken, bloemen ruiken en beoordelen (zijn het goede bijenbloemen?), hun bijen- en hommelkennis testen op twee elektrospelen etc.

wauw ! die is groot !

Als de (meeste) opdrachten gedaan zijn gaan we weer in de kring om ervaringen uit te wisselen en om nog wat wetenswaardigheden te horen.

Veel kinderen (en begeleiders) zullen na afloop beseffen hoeveel energie er in zon potje honing zit ! Hopelijk levert dat wat respect op voor deze nijvere diertjes!

alles van dichtbij : larfjes, werksters, darren, de koningin ...en honing en stuifmeel !